Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlesztik a Gripen felderítőrendszerét

Szöveg: JETfly |  2010. augusztus 23. 13:34

A Saabbal kötött szerződés alapján a Terma cég fejlesztheti tovább és gyárthatja a felderítő konténereket a svéd légierő Gripenjei számára. A Terma által készített szoftverek és egyéb komponensek az éjszakai és a nappali működést egyaránt lehetővé teszik, így biztosítják a taktikai felderítőrendszer nagyobb rugalmasságát és szélesebb körű felhasználhatóságát.

A program magában foglalja a tervezést, a gyártást, az új szoftverek telepítését a szenzorok kezeléséhez, a szerkezeti átalakításokat a konténer kialakításán és az energiavezérlő rendszer fejlesztését.

Az első ilyen eszközök 2011 végén kerülhetnek leszállításra, miután átestek a tesztelési fázison, és már leszállították a korábban megrendelt konténereket. A jelenlegi kontraktus már nem új a két cég között, kapcsolatuk régebbre nyúlik vissza. 2001-ben már kötöttek szerződést a Gripen több eszközének beszállítására, mint például az elektronikus, a felderítő rendszerek és a felderítő konténerek.

A Saab moduláris felderítő konténere (MRPS) a felhasználó számára maximális rugalmasságot nyújt a harcászati felderítés igényeinek kielégítésében, mivel optimális teljesítményre tervezték, éjjel és nappal egyaránt használható, különböző repülőgép platformokon. A Gripen MRPS rendszere 2005-ben hajtotta végre az első repülését.