Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fél évszázadra szóló megállapodás

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 16. 11:03

Oroszország ötven évre szóló katonai megállapodást írt alá Abháziával és Dél-Oszétiával, amit Grúzia barbár megszállásnak minősített. Moszkva szerint a megállapodásra szükség van a szakadár területek védelméhez.

Oroszország kedden katonai megállapodást írt alá a Grúziától elszakadt Abháziával és Dél-Oszétiával, amelyek lehetővé teszik Moszkva számára, hogy közel fél évszázadon át 3400 katonát állomásoztasson a két dél-kaukázusi régióban.

A megállapodások értelmében “Oroszország katonai létesítményeket építhet, használhat és fejleszthet Abházia és Dél-Oszétia területén, emellett közös fegyveres erőt hozhat létre békeidőben és háborúban egyaránt" – mondta az aláírás bejelentésekor az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Alekszej Kuznyecov. Az abháziai orosz támaszpontot a főváros Szuhumitól keletre fekvő Gudautában rendezik be,

1595891418
míg a dél-oszétiai bázis Chinvalitól délre lesz. Mindkét helyszínen 1700 orosz katona szolgálhat majd 49 éven át. Ennek lejárta után a szerződés érvénye újabb ötéves időszakokra automatikusan meghosszabbodik.

“A megállapodások aláírásának célja, hogy garantálja a két köztársaság és lakói biztonságát" – mondta Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter, miután a két szakadár régió illetékes tárcavezetőivel Moszkvában aláírta a dokumentumokat. Hozzátette, hogy a mostaniakat további megállapodások követik majd, mindenekelőtt a “katonai-műszaki együttműködés" terén, ami a fegyvereladásokat jelenti.

A grúz parlament külügyi bizottságának helyettes elnöke, Giorgi Kandelaki Tbilisziben élesen elítélte az orosz katonák hosszú távra biztosított állomásoztatását a két egykori grúziai régióban, amelyek függetlenségét a nemzetközi közösség elsöprő többsége nem ismeri el. “Barbár megszállással van dolgunk. Ezzel a megállapodással a megszállást és a gyarmatosítást rögzítették" – hangoztatta a grúz képviselő.

A Grúziától a 90-es évek elején háborúban elszakadt két terület függetlenségét Moszkva 2008 őszén ismerte el, miután hadereje augusztusban villámháborús győzelmet aratott a Dél-Oszétia visszafoglalását újból megkísérlő grúz hadsereg felett, és mélyen benyomult Grúzia területére is. Moszkva lépéséhez azóta csak Nicaragua és Venezuela csatlakozott.

Az orosz csapatok a háború óta állomásoznak Abházia és Dél-Oszétia területén lényegében a most szerződésbe foglalt létszámban. Ezen felül több száz, az orosz belbiztonsági szolgálat alá tartozó katona biztosítja a két volt grúziai köztársaság határának őrizetét.

CímkékműszakiNATO