Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feladatunk az emberi értékek védelme

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. november 5. 9:43

Veszprémben tett látogatást november 4-én Bíró László katolikus tábori püspök. Állománygyűlésen találkozott az ezrednél dolgozó katonákkal, majd a várban lévő Szent Imre templomban ünnepi szentmisét pontifikált. A püspök az állománygyűlésen bejelentette, a tábori püspökség a következő évet a Családok évének nyilvánította.

Bíró László püspök látogatását az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred múzeumának megtekintésével kezdte, ahol a fegyvernem történetével ismerkedett, majd állománygyűlésen találkozott az ezred hivatásos és szerződéses katonáival.

1595909710
A tábori püspököt és az állománygyűlés résztvevőit Szücs József mérnök ezredes, az ezred parancsnoka köszöntötte. Kiemelte: pontosan egy hónapja annak, hogy az alakulat riasztást kapott a Kolontár melletti gátszakadás miatt és az elmúlt időszakban a katonák közül nagyon sokan, rengeteg időt, erőt és energiát fektettek az emberi életek és értékek mentésébe, a katasztrófa okozta károk felszámolásába.

A parancsnok hozzátette: eddig még nem volt lehetősége arra, hogy ilyen körülmények között találkozzon az állománnyal, ezért most megköszöni mindenkinek azt az áldozatos munkát és helytállást, amit a rendkívüli helyzetben mutatott.

Bíró László püspök az értékek megbecsüléséről szólt. Beszédében hangsúlyozta: „mindenkinek hivatása kell, hogy legyen az értékmentés és értékmegőrzés!" A továbbiakban elmondta: napjainkban ennek az értékmentő magatartásnak az alapvető színtere a család. A családi értékek továbbvitele lehet a biztosítéka a nemzeti identitásunknak is.

1595909710

A család intézményét viszont csak a házasság köteléke biztosíthatja – folytatta Bíró László. „Ezért napjainkban a házasságot nem kitalálni szükséges, hanem vissza kell térni hozzá. És ha a jövőt akarjuk építeni, akkor értékmentőknek kell lennünk és ezt az értéket csak a családi kötelék biztosíthatja." A tábori püspök hozzátette: a házasság eszméjét akkor sem szabad feladni, ha a környezetünkben akadnak olyan kapcsolatok, amelyek kudarcra vannak ítélve, mert ettől függetlenül még mindig ez a legmegfelelőbb életforma.

Bíró László kiemelte: a házastársak napjainkban csak az események szintjén képesek kommunikálni egymással, ezért a kommunikáció az érzelmek szintjén már sokszor elmarad. Pedig szükség lenne arra, hogy a „házastársak hetente legalább egy órát, havonta egy napot, évente egy hetet csak egymással foglalkozzanak!"

1595909710
Beszédében a tábori püspök hangsúlyozta 2011 a Családok éve lesz, amit a családok ünnepén, karácsony második napján hirdetnek majd meg. Befejezésül elmondta: a fenti célkitűzések megvalósítása érdekében programok sorozatát indítják el, többek között márciusban, Balatonkenesén rendezik meg a katona házaspárok találkozóját.

A látogatás további részében Bíró Lászlót a veszprémi érseki palotában fogadta dr. Márfi Gyula érsek és beszélték meg az egy éve aláírt együttműködési szerződés tapasztalatait. Ezt követően a várban található helyőrségi templomban Bíró László tábori katolikus püspök, valamint Szécsi Ferenc tábori katolikus lelkész szentmisén adtak hálát az Istennek az egyéves működésükért.
A püspök a szentmisét, a templom névadója, Szent Imre emlékének áldozta. Beszédében kiemelte: olyan férfi vált szentté, aki életében és a szellemében, de a gondolkodásában, valamint a tetteiben is példát tudott mutatni a magyarságnak és ezen belül a fiataloknak. Szent Imre – Szent István és Gizella fiaként – nagyszerű példát mutatott a haza iránti szeretetből, ezért vált a fiatalok védőszentjévét.

Fotó: A szerző felvételei