Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feleslegessé váltak az orosz válaszlépések

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 20. 8:52

Feleslegessé váltak azok a katonai intézkedések, amelyeket Moszkva az amerikai rakétavédelmi pajzs elemeinek kelet-európai telepítésére adandó válaszként szándékozott megtenni, így az is, hogy Iszkander típusú rakétákat telepítsenek Kalinyingrád környékén – erősítette meg szombaton az orosz védelmi miniszter helyettese.

Vlagyimir Popovkin az Eho Moszkvi rádióállomás műsorában kifejtette: az amerikai rakétapajzs-telepítésekre adandó katonai válaszlépések terveit törlik. Az Interfax hírügynökség kérdésére azonban később hozzátette, hogy a megfelelő döntéseket csakis az államfő hozhatja meg, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka.

“Végre a józan ész győzött az ambíciók felett" – mondta Popovkin azzal kapcsolatban, hogy Barack Obama elnök George W. Bush terveit feladva elállt a rakétapajzs-elemek csehországi és lengyelországi telepítésétől, és együttműködést ajánlott fel a Washington szerint Iránból kiinduló fenyegetés elhárításában.

Popovkin azt hangsúlyozta, hogy az Iszkanderek kalinyingrádi telepítése nem sértett volna semmiféle fegyverkorlátozási egyezményt, viszont a tervezett csehországi radarállomás és a lengyelországi rakétatámaszpont az orosz rakéták hatótávolságán belül lett volna.

Címkékradarrakéta