Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfegyverzik a Fire Scout-okat

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. november 16. 16:57

Az Egyesült Államok haditengerészete felfegyverzi a MQ-8B Fire Scout típusú pilóta nélküli helikoptereit – írja a Flightglobal. Tervek szerint a forgószárnyasokat 70 milliméteres nem irányított rakétákkal fegyvereznék fel, melyet a BAE Systems által fejlesztett APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) rendszerrel, tulajdonképpen egy lézeres keresőfejjel látnak el.

Elsődleges információk szerint az első felfegyverzett MQ-8B 2013 szeptemberében kerülhet a csapatokhoz.

Az Egyesült Államok haditengerészete jelenleg három darab MQ-8B-t üzemeltet, melyek az afganisztáni katonai műveleteket segítik. Arról azonban egyelőre nincs hír, hogy a MQ-8C-t, mely a Fire Scout modernizált változata, a jövőben fel kívánják-e fegyverezni.

Az RQ-8-as megközelítőleg 8 órát képes a levegőben tartózkodni, maximális sebessége 230 kilométer/óra, 230 kilométeres hatótávolságban, közel 220 kilogramm hasznos teher hordozására képes. A Fire Scout-okat elektrooptikai és infravörös felderítőrendszerekkel, illetve beépített lézeres távolságmérő és célkijelölő rendszerekkel is felszerelték. Az USA haditengerészete 168 darab Fire Scout hadrendbe állítását tervezi.