Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfüggesztette tevékenységét az MSF

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 1. 16:28

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szombaton nyilvánosságra hozott közleményében jelentette be, hogy felfüggesztette segélyműveleteit a polgárháború dúlta Dél-Szudán egy részén, mert az elmúlt időben háromszor is megtámadták a nemzetközi humanitárius szervezet munkatársait.

Az MSF az egyetlen nemzetközi szervezet, amely általános egészségügyi ellátást nyújt a térségben, a támadások miatt azonban kénytelen felfüggeszteni tevékenységét a Dzsonglei szövetségi állambeli Gumurukban.

A Szudánt több évtizeden át sújtó polgárháború miatt az afrikai ország déli része a világ egyik legfejletlenebb térsége.

Az északi és a déli országrész által 2005-ben kötött megállapodásban Dél-Szudán bizonyos önállóságot kapott, s jövőre népszavazást írhat ki a terület függetlenségéről. A hosszú éveken át tartó törvénytelen állapotok miatt azonban a lakosság kezén sok fegyver van, amelytől nem hajlandó megválni. A törzsi viszályok csak tavaly 2500 emberéletet követeltek a térségben, 350 ezren pedig otthonuk elhagyására kényszerültek.