Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán nem engedi el foglyait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 1. 16:24

Teherán ismét elutasította vasárnap az amerikai elnök két nappal korábbi, arra vonatkozó követelését, hogy engedje szabadon az egy éve fogva tartott három amerikai turistát. A teheráni külügyminisztérium továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az amerikaiakat, akiket éppen egy évvel ezelőtt fogtak el Irán és Irak határvidékén, bíróság elé kell állítani.

„Az ügy csak az igazságszolgáltatásra tartozik, és csakis az foglalkozik vele. Semmiféle befolyásolási szándéknak – történjen az akár politikai úton, akár a médián keresztül – nem lesz hatása a független igazságszolgáltatásra velük kapcsolatban. A három amerikai állampolgárt iráni területre való illegális belépés miatt vették őrizetbe. Az általuk elkövetett jogsértés nyilvánvaló, így bíróság elé kell állniuk, mint bárki másnak. Közben azonban vizsgálnak más, ellenük szóló vádakat, mint például az iráni nemzetbiztonság veszélyeztetése" – mondta Ramin Mehmanparaszt külügyminisztériumi szóvivő, akit a Farsz félhivatalos hírügynökség idézett.

A Fehér Ház által pénteken kiadott közleményben Barack Obama hangoztatta, hogy fiatal honfitársai – Sarah Shourd, Shane Bauer és Joshua Fattal – semmiféle bűncselekményt nem követtek el, csupán kirándultak. Leszögezte, hogy a három jogtalanul fogva tartott amerikai soha nem dolgozott az Egyesült Államok kormányának, és az az iráni vád, hogy kémkedtek volna, teljességgel alaptalan.

A két férfi és egy nő tavaly július 31-én tűnt el, miután Kurdisztán iraki térségében túráztak. Az Iránnal határos hegyvidéki terepen nincs mindenütt egyértelmű határjelzés, ezért eltévedhettek.