Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pápa üdvözölte a kazettás bombák betiltását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 1. 16:21

A pápa mélységes megelégedését fejtette azzal kapcsolatban, hogy vasárnap hatályba lépett a kazettás bombák tilalmáról szóló nemzetközi egyezmény. XVI. Benedek Castel Gandolfo-i nyári rezidenciáján tartotta meg vasárnapi úrangyala imádságát. Mint mondta: első gondolata azok fel szállt, akik fizikai és morális elszenvedői voltak ennek az alattomos fegyverfajtának.

A világ közössége a kazettás bombák betiltásával bölcsességéről és tisztánlátásáról tett tanúbizonyságot, és bizonyította, képes haladást elérni a leszerelés és a nemzetközi emberi jogok terén – fejtette ki a katolikus egyházfő. Kérte, hogy a világ összes állama csatlakozzék a konvencióhoz.

A kazettás – más néven fürtös – bombákat repülőkről dobták le, vagy tüzérségi lövedékekkel, illetve rakétákkal juttatták célba, s ezek a harceszközök azután hatalmas területeken voltak képesek kisebb robbanószerkezeteket szétszórni. Főként harckocsik ellen fejlesztették ki, de mivel az ilyen konfliktusok már egyre fogyatkoznak, a kazettás bombák harcászati jelentősége leértékelődött. A fürtös bombák azonban sok esetben csak akár több év késéssel robbannak fel, s emiatt még mindig veszélyt jelentenek azokban az országokban, ahol bevetették őket.