Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megduplázódott a civil áldozatok száma Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 1. 16:17

Az iraki erőszakcselekmények civil halálos áldozatainak a száma majdnem duplájára nőtt júliusban az egy hónappal korábbihoz képest – mutatnak rá a bagdadi kormány által a hétvégén ismertetett adatok. Júliusban 396 polgári lakos halt meg pokolgépes merényletekben és más támadásokban, míg júniusban 204 ember vesztette életét erőszakcselekményekben.

Elemzők szerint a felkelők kihasználják az ország ingatag belpolitikai helyzetét, azt, hogy tovább folyik a hatalommegosztási kötélhúzás a március 7-én tartott parlamenti választások szoros eredménye nyomán.

Az Ijád Allávi korábbi kormányfő vezette Iraki Blokk törvényhozási 91 helyhez jutott, Núri al-Máliki távozó miniszterelnök tömörülése, a Jogállami Szövetség pedig 89-hez a 325 tagú törvényhozásban. A harmadik a síita Iraki Nemzeti Szövetség lett 70 mandátummal.

Gyakorlatilag patthelyzet alakult ki, mert a legerősebb pártok egyike mögött sem áll akkora támogatottság, amely lehetővé tenné, hogy képes legyen az ország kormányzására. Allávi és Máliki egyaránt igényt tart a miniszterelnöki posztra.

Az irakiak immár majdnem öt hónapja várnak arra, hogy megismerjék új miniszterelnökük nevét és kormányának összetételét. Eközben csak ügyvezető kormány irányítja az országot Máliki vezetésével, de ennek a testületnek koránt sincs akkora hatalma, mint a választási eredmények alapján létrehozandó új kormánynak lesz.

A júliusi áldozatokat összegző adatok szerint a civil halottak mellett 89 katona és 50 rendőr vesztette életét, míg a felkelők becsült vesztesége valamivel több mint ezer fegyveres.

Címkékgyakorlatjog