Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Castro ismét a nyilvánosság előtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 1. 16:36

Ismét megjelent a nyilvánosság előtt pénteken Fidel Castro volt kubai elnök, aki ezúttal Egyesül Államokban bebörtönzött kubai kémek sanyarú sorsáról beszélt. Castro július eleje óta immár nyolcadszor osztotta meg társaságát honfitársaival, de legutóbbi nyilvános szereplésével ellentétben most nem egykori olajzöld katonaingét öltötte magára, hanem piros-fehér kockás ingben mutatkozott.

Havannai fiatalokkal találkozva annak az öt kubai kémnek a fogva tartási körülményeiről fejtette ki véleményét, akik 1998-ban buktak le az Egyesült Államokban, majd súlyos börtönbüntetésre ítélték őket. Castro szavai szerint egyiküket olyan szűk cellában tartják, ami már felér egy kínzással. Követelte, hogy a szóban forgó bebörtönzött kubai kém, Gerardo Hernandez kapjon orvosi ellátást, mert nagybeteg. Elismerte, hogy az öt kubai valóban hírszerző tevékenységet folytatott a Floridában élő Castro-ellenes kubaiak körében, de – hangsúlyozta – az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeinek egyikük sem ártott.

Az Egyesült Államok nagyszerű elnöke (Barack Obama) szabadon engedhetné őket, mint ahogy azt a közelmúltban Moszkvának dolgozó kémekkel tette – utalt a kubai forradalom vezére a nemrég lezajlott amerikai-orosz kémcserére.

Castro ugyanakkor elutasította azt a Havannára nehezedő nyomást, hogy engedjen szabadon egy amerikai alvállalkozót. A december 4-én őrizetbe vett férfi – a 60 éves Alan Gross – a marylandi székhelyű Development Alternatives nevű amerikai szervezet szerződéses alkalmazottjaként mobiltelefonokat, számítógépeket és egyéb kommunikációs eszközöket osztogatott a szigetországban, a kubai kormány szerint az ellenzék képviselői között.

Fidel Castro 2006-ban betegedett meg, és azóta távol maradt a nyilvánosságtól. Július 7-én azonban visszatért a rivaldafénybe: először a nemzeti tudományos kutatóközpontban (CNIC) jelent meg, majd pár nappal később egyebek között az állami televízióban vállalt szereplést, és a kubai világgazdasági kutatóközpontba is ellátogatott.

Fidel Castro átengedte öccsének, Raúlnak az államelnöki széket, de változatlanul övé a Kubai Kommunista Párt első számú vezetői tisztsége, a főtitkári poszt.