Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felgyorsítják a START-tárgyalásokat

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. február 25. 10:00

Az orosz és az amerikai elnök abban állapodott meg, hogy felgyorsítják a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról szóló új START-szerződés előkészítését. Dmitrij Medvegyev és Barack Obama szerdán telefonon beszélt egymással az új egyezménnyel kapcsolatos kérdésekről.

Az orosz és az amerikai elnök abban állapodott meg, hogy felgyorsítják a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról szóló új START-szerződés előkészítését.

Dmitrij Medvegyev és Barack Obama szerdán telefonon beszélt egymással az új egyezménnyel kapcsolatos kérdésekről.
Az orosz fél hangsúlyozta: fontos, hogy minél rövidebb időn belül lezárják a tárgyalásokat és aláírják a dokumentumot. Az elnökök megbeszélték, hogy további utasításokat adnak delegációiknak a tárgyalások felgyorsítására – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Oroszország és az Egyesült Államok tavaly nyár óta egyeztet a 2009 decemberében hatályát vesztett START-1 szerződést felváltó új megállapodásról, s eredetileg azt tervezték, hogy még 2009 végéig tető alá hozzák. A felek azonban érvényben lévőnek tekintik a régit, amíg alá nem írják, illetve amíg nem ratifikálják a fegyverkészletek további csökkentéséről szóló új megállapodást.
Az új START a hordozóeszközök és a nukleáris robbanótöltetek számának további csökkentését irányozza majd elő.

Obama és Medvegyev júliusi moszkvai találkozójukon az 1500 és 1675 közötti tartományban szabta meg a robbanófejek maximális számát, a hordozóeszközökét pedig az 500 és 1100 közöttiben. Egy időben arról lehetett hallani, hogy a genfi tárgyalásokon a felek a hordozóeszközök 700-800 egységre való csökkentésében állapodtak meg, a robbanótöltetek esetében pedig a mintegy 1600 darabra való csökkentésben.
Oroszország jelenleg mintegy 3000, az Egyesült Államok pedig 2200 atomrobbanófejjel rendelkezik.
Az idei év eleje óta mindkét fél azt hangoztatja, hogy már csak egy hajszál választja el a tervezetet az aláírástól, de a tárgyalások tovább húzódnak. A késlekedés okait jobbára homály fedi.

1595897456