Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös orosz-indiai ötödik generációs vadászrepülőgép projekt

Szöveg: JETfly |  2010. február 25. 11:08

Az orosz Front Légierő Perspektivikus Repülő-komplexum (PAK FA) alapjain fejlesztendő, az indiai légierő számára készülő közös orosz-indiai ötödik generációs vadászrepülőgép elkészüléséhez még hat-tíz év szükséges, nyilatkozta a nemzeti katonai-műszaki együttműködési szolgálat első helyettese a közelmúltban.

Oroszország és India várhatóan a közeljövőben aláírja az első megállapodást az új vadászrepülőgép projektjére vonatkozóan. A megállapodás(tervezet) tartalma egyelőre nem ismert. Korábban indiai tömegtájékoztatási eszközök arról számoltak be, hogy a közös projektből az indiai Hindustan Aeronautics nem kevesebb, mint 25 %-os részesedéssel veszi ki részét. A projekt teljes költsége várhatóan nyolc-tíz milliárd dollár lesz.

Fomin elmondta, hogy az elképzelések alapján az új repülőgépet, amely Indiában az „Ötödik Generációs Vadászrepülőgép" (Fifth Generation Fighter Aircraft – FGFA) elnevezést kapta nem csak belső piacra szánják, hanem exportra is.

A Hindustan Aeronautics a feltételezések szerint az új vadászrepülőgép fedélzeti komputerének fejlesztésével fog foglalkozni. Ezen túlmenően India gyártja majd a navigációs rendszereket a módosított PAK FA (FGFA) számára, a pilótafülkében található információs kijelzők nagyrészét, valamint a gép mentőrendszereit. A többi munkát az orosz Szuhoj cég fogja végezni.