Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béketárgyalások két év után

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. február 25. 11:41

India és Pakisztán tárgyalásokat kezdett csütörtökön Újdelhiben – ez az első alkalom, hogy a két fél képviselői találkoznak a 2008-ban elkövetett mumbai terrortámadások óta. Nem valószínű, hogy a külügyi államtitkárok szintjén megtartott találkozón áttörés születne, de a tárgyalások hozzájárulhatnak a hűvössé vált kapcsolatok felmelegítéséhez.

Ha történik bármilyen előrelépés, az segítheti a nyugati országok erőfeszítéseit, amelyek célja stabilizálni a helyzetet Afganisztánban. A háború dúlta országban India és Pakisztán egymással vetekedik befolyásának érvényesítéséért.

A két országnak arról kell előbb megállapodnia, hogy egyáltalán milyen témákról tárgyaljanak. India a terrorizmus ügyét, míg Pakisztán a vitatott hovatartozású Kasmír kérdését szeretné mindenképpen megvitatni. Utóbbi a három indiai-pakisztáni háborúból kettőnek a kiváltó oka volt.

India azzal vádolja Pakisztánt, hogy megtűr területén olyan szélsőségeseket, akik Indiában terrortámadásokat próbálnak végrehajtani. A 2008-as mumbai terrortámadásokban egy tízfős iszlamista kommandó különböző helyszíneken túszul ejtett és megölt embereket. Összesen 166 ember halálát okozták.