Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítés a folyamatos stresszre

Szöveg: Pogrányi Zoltán ftõrm. |  2010. január 14. 7:21

A missziós felkészítés során hatalmas hangsúlyt kap a külszolgálatba induló katonák minden eshetőségre történő felkészítése. Távol hazájuktól, barátságtalan környezetben csak önmagukra, társaikra és a kiképzésen tanultakra hagyatkozhatnak. Ám az elméleti és a fizikai felkészültség mellett a lelki, érzelmi tudatosság jelentősége is óriási.

Január 13-án az Afganisztánba készülő MH Tartományi Összekötő és Újjáépítési Csoport (PRT) nyolcadik váltásának katonái pszichológiai felkészítő tréningen vettek részt a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában.
A kiképzési eseményt Tömböl László mérnök vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke is meglátogatta. A vezérkari főnök – a laktanyába érkezését követően – Benda László ezredes, a 25. Klapka György Lövészdandár törzsfőnökének és Dr. Boldizsár Gábor ezredes, az MH PRT nyolcadik váltás parancsnokának jelentését hallgatta meg, majd azt követően, az ugyancsak jelen lévő Dr. Tarnóczi Richárd ezredessel, a Magyar Honvédség főpszichológusával együtt a foglalkozásokat is megtekintette.

Elengedhetetlenül fontosak a pszichológiai felkészítések, hiszen a külföldön szolgálatot teljesítő katonák nagy nyomás alatt dolgoznak. A folyamatos stressz – kondicionálás hiányában – rányomhatná bélyegét az egymás közötti viszonyaikra, és a feldolgozatlan ellentétek a műveleti területen nem megengedhetők, hiszen a magyar katonától hagyományosan megszokott és elvárt kiváló szintű feladatellátás csak a test és lélek tökéletes szinkronjával valósulhat meg.

1595895624