Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek a béke őrzésére

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2023. május 28. 7:42

Oklevelek átadásával ért véget az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam.

DSC_0005

A tizennégy nemzet hallgatóinak részvételével, május 8-án kezdődött képzés huszonnégy felkészülője közül tizenkilencen külföldről érkeztek: Albánia, Angola, Azerbajdzsán, Egyiptom, Észak-Macedónia, Jordánia, Kazahsztán, Madagaszkár, Marokkó, Montenegró, Lengyelország, Spanyolország, valamint Ukrajna delegált hallgatót, míg a magyar felkészülőket tekintve öt katona vett részt a tanfolyamon. Az elméleti és gyakorlati oktatást a Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, Görögországból és Szerbiából érkezett instruktorok mellett négy magyar, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt segítette.

A tanfolyam alaptörténete/szcenáriója egy fiktív, congai – borgai – aratniai népcsoportok alkotta válságövezetben játszódott. A feltételezett helyzetben a három népcsoport tagjainak korábbi békés egymás mellett élése az évek folyamán megromlott, olyan súlyos konfliktushelyzet alakult ki, hogy a további vérontás megakadályozására Conga Köztársaság az ENSZ segítségét kérte. A tanfolyam hallgatói a nemzetközi szervezet által a válságövezetbe küldött békefenntartók feladatait látták el.

A tanfolyamot sikeresen teljesített tisztek immár jogosultak arra, hogy az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

DSC_0006

„A világnak szüksége van az önökhöz hasonló emberekre, olyanokra, akik hajlandóak kiállni a békéért, az igazságért és minden ember jólétéért. Gratulálok az elért eredményekhez, és szolgáljanak a béke őrzőiként továbbra is, bárhová is vezet az útjuk. Búcsúzásként kívánom, hogy a jövőbeni törekvéseik legyenek sikeresek, és maradjanak szilárdan elkötelezettek a béke nemes ügye iránt” – gratulált a felkészítés követelményeit eredményesen teljesített tiszteknek Bárány Zoltán ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsokság parancsnokhelyettese.

Hallgatói válaszbeszédében Bartosz Sygut alezredes, lengyel felkészülő mondott köszönetet a tanfolyam magas színvonalú megszervezéséért, hallgatótársainak pedig az eredményes végrehajtásért.

A képzés záróünnepségén Bárány Zoltán ezredes mellett részt vett Réz Levente ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár törzsfőnöke, valamint Rusvai Károly, a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola intézményvezetője is.

Kapcsolódó cikkek