Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zárógyakorlaton a nemzetközi megfigyelők

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor |  2023. május 25. 9:02

Végéhez közeledik az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) által szervezett 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observers’ Course – IMOC), a háromhetes felkészítés résztvevői a szerdán kezdődött kétnapos zárógyakorlat után, május 26-án veszik át okleveleiket a szolnoki központban.

A képzés tizennégy nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött május 8-án. A tanfolyam huszonnégy résztvevője közül tizenkilencen külföldről érkeztek: Albánia, Angola, Azerbajdzsán, Egyiptom, Észak-Macedónia, Jordánia, Kazahsztán, Madagaszkár, Marokkó, Montenegró, Lengyelország, Spanyolország és Ukrajna delegált hallgatót, hazánkat öt katona képviselte. Az elméleti és gyakorlati oktatást a Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, Görögországból és Szerbiából érkezett instruktorok mellett négy magyar aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt segítette.

A tanfolyam alaptörténete egy fiktív népcsoportok alkotta válságövezetben játszódott. A három népcsoport tagjainak korábbi békés egymás mellett élése mostanra annyira megromlott, hogy a további vérontás megakadályozására a kitalált állam, a Congai Köztársaság az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) segítségét kérte. A hallgatók a nemzetközi szervezet által a válságövezetbe küldött békefenntartók feladatait látták el.

20230524_KG_szolnok_megfigyelotanfolyam_015

A felkészülők az elméleti foglalkozások során elsajátították és felfrissítették az ENSZ katonai megfigyelői számára nélkülözhetetlen alapismereteket, majd a tantermet elhagyva járőrcsoportokban hajtották végre a különböző, a valóságban is előforduló helyzeteket szimuláló feladatokat a szolnoki központban és Egerbakta-Felnémet térségében. A katonák légi felderítési gyakorlaton is részt vettek az MH Kiss József 86. Helikopterdandár közreműködésével.

A szerda délután kezdődött komplex zárógyakorlaton az MH BTKK főépületében tartott rövid eligazítás után a két csoportra osztott hallgatók Szolnok-Szászberek-Besenyszög zöldövezeti térségében, egy fiktív műveleti területen kezdték meg a békefenntartói feladatok ellátását: járőrözést, fegyverzet ellenőrzést, konfliktuskezelést, információgyűjtést, valamint a forgatókönyv szerinti „szemben álló felek” delegációjával és „helyi elöljárókkal” tárgyaltak.

20230524_KG_szolnok_megfigyelotanfolyam_016

Damásdi Éva főhadnagy, a NATO Katonai-egészségügyi Kiválósági Központ felkészülője a zárógyakorlat megkezdése előtt érdeklődésünkre elmondta: „az elmúlt három hétben nagyon sok olyan feladatban kipróbálhattuk magunkat, amelyek békeidőben egyáltalán nem számítanak gyakorinak, viszont műveleti területen, misszióban rendkívül hasznos lehet a most megszerzett tudás.” A tiszt szerint az angol nyelven zajló tanfolyam nemzetközi jellege lehetőséget teremt arra, hogy a különböző nemzetek képviselői a sajátjukétól eltérő kultúrákkal ismerkedjenek meg, és azt is megtapasztalják, hogy ugyanarra a kihívásra az egyes nációk milyen eltérő válaszokat adhatnak.

A tanfolyamot sikeresen teljesítő résztvevők jogosultak lesznek arra, hogy az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató műveletek keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek. „A holnap záruló képzési időszak után a résztvevők valóban feljogosítottá válnak például az ENSZ-által vezetett missziókban fegyvertelen megfigyelőként végrehajtani feladatokat. Az említett műveleti területek – egyéb helyszínek mellett – Koszovóban, Maliban és Grúziában találhatóak” – ismertette érdeklődésünkre Asztalos Lajos őrnagy, az MH BTKK megbízott törzsfőnöke, a kurzus igazgatója. „A jövőben feladataik közé tartozik akár a tűzszüneti egyezmények betartásának és betartatásának ellenőrzése is. Ezekhez a feladatokhoz a legtöbb esetben tolmácsokat alkalmaznak, a velük való együttműködés elsajátítása ugyancsak a tanfolyam részét képezte” – tette hozzá a tanfolyamigazgató.

A kétnapos zárógyakorlatot követően, a hallgatók pénteken vehetik át elismerő oklevelüket. Az MH BTKK 2007 óta, kétszer – ősszel és tavasszal – tart az ENSZ által akkreditált nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyamot.

Kapcsolódó cikkek