Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek a téli igénybevételre

Szöveg: Szűcs László |  2010. november 2. 7:20

Van, ahol már befejeződött, máshol pedig még csak most kezdődik a téli igénybevételre való felkészülés. Rövid összeállításunkban arra voltunk kíváncsiak, a Magyar Honvédség alakulatai miként hajtják végre ezt a nagyon fontos feladatot. A tatai lövészdandár és a hadihajósok illetékeseit kérdeztük.

Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál október 1–31. között kellett végrehajtani a téli átállást, vagyis ahogy hivatalosan nevezik a járművek téli igénybevételre való felkészítését – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Sipos Antal alezredes. Az alakulat logisztikai főnöke hozzátette: a dandárnál 17 harc- és gépjárműtípus 474 technikai eszközét érintette a téli üzemeltetésre történő átállás.

„A harc- és gépjárművekben ilyenkor végzik el a szükséges karbantartásokat. Például az indító-berendezések, a fékek, a kenőrendszerek, az erőátviteli szerkezetek, a fedélzeti akkumulátorok átvizsgálását. Ekkor töltik fel a járműveket fagyálló folyadékkal" – árulta el Sipos alezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy ezt a munkát a dandár alegységeinek gépjárművezető, technikus, illetve javító beosztásban lévő katonái végezték el októberben. Összesen közel háromszáz ember egy hónapon keresztül dolgozott a járművek téli igénybevételre való felkészítésén. Átlagosan két ember, egy nap alatt, két járművön tudta elvégezni a szükséges feladatokat.

Természetesen a karbantartások ideje alatt sem állhatott le a napi munka az alegységeknél – mondta az alakulat logisztikai főnöke. A katonák minden olyan feladatot teljesítettek, amelyekhez szükséges volt harc-, vagy gépjárművek használata. A téli átállás munkálatait ütemezték úgy, hogy egy hónap alatt minden technikai eszközzel végezzenek.

Speciális az eszközök téli igénybevételre történő felkészítése az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós alosztályánál, amely november első napjaiban kezdődik – tudtuk meg Szilágyi Zsolt alezredestől. Az alakulat parancsnokának hadihajós parancsnokhelyettese elmondta: normál esetben a Magyar Honvédség hadihajói nem mozdulnak ki az újpesti hadikikötőből a téli hónapok alatt. Éppen ezért a téli átállás elsősorban a hajók fagyvédelmét, a hajótesten található eszközök betakarását, valamint a szükséges helyiségek fűtését jelenti. Például a kormányállásokban vannak olyan berendezések, amelyek 5 Celsius-foknál hidegebb időben bepárásodhatnak és tönkremehetnek.

Az alezredes hozzátette: a téli hónapokban úgynevezett fűtőszolgálattal erősítik meg a kikötőügyeletes szolgálatot. Az ide vezényelt katonának az a feladata, hogy gondoskodjon a hadihajók fűtéséről. A hideg időben egyébként csak a három aknamentesítő hajót hagyják vízen a hadihajósok – hangsúlyozta a parancsnokhelyettes – a két aknásznaszádot, valamint a parancsnoki motorost kisólyázzák.

A hadihajósok téli feladati közé tartozik a kikötő jégmentesítése is, hogy ne sérüljenek meg az aknamentesítő hajók – mondta Szilágyi alezredes, hozzátéve: ezt a munkát szükség esetén egy BMK típusú tolóhajóval végzik, amelyet úgynevezett jégtörő éllel látnak el. Természetesen a téli pihenő nem jelenti azt, hogy szükség esetén a hadihajók nem futhatnak ki a kikötőből. Mint azt Szilágyi alezredestől megtudtuk, szükség esetén egy hajó maximum hat óra alatt felébreszthető téli álmából.

Fotó: Archív