Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felrobbant egy lőszerraktár Bulgáriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 7. 8:17

Hét ember sebesült meg június 5-én, kedden Bulgária délkeleti részén, Szliven közelében egy lőszerraktárban bekövetkezett robbanássorozatban.

A sebesültek, akik közül ketten súlyos állapotban vannak, egy Jambol környéki magánvállalatnál dolgoznak, amely az egykori kommunista hadsereg lőszereinek leselejtezésével foglalkozik. A sérültek zömét Jambol kórházában ápolják, a többieket Szófiába  szállították. Az állami rádió közlése szerint a robbanás bekövetkeztekor 13-an tartózkodtak az üzemben. Egyelőre nem ismeretes, hogy mi okozta a balesetet.

Egy lövedék a raktártól több kilométerre egy parasztudvarra esett, de szerencsére nem okozott sérülést.

Az első heves detonációk után három órával, késő délután még mindig folytatódtak a robbanások. A környék épületeiben kitörtek az ablakok. A hatóságok egy három kilométer széles, zárt biztonsági övezetet hoztak létre. A Szófiából a fekete-tengeri Burgaszba vezető forgalmat mindkét irányban lezárták.

Bulgáriában nem először történt ilyen baleset. 2008 nyarán Szófia közelében egy nagy lőszerraktárban tucatnyi heves robbanás történt, amelyek rémületet keltettek a bolgár fővárosban. A védelmi minisztérium akkor azt közölte, hogy az egykori szocialista országban mintegy 50 ezer tonna megsemmisítésre ítélt lőszer található.

Címkékbaleset