Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felrobbantották az egészségügyi parancsnokot

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 26. 7:50

Öngyilkos merényletben életét vesztette tegnap egy pakisztáni tábornok és hét másik ember a főváros, Iszlámábád közelében, Ravalpindiben. A támadásnak legkevesebb 29 sebesültje van.

A célpont Musztak Baig, a hadsereg egészségügyi szolgálatának tábornoka volt, aki a legmagasabb rangú pakisztáni katona, akit a 2001-ben kezdődött “terror elleni háború" óta öngyilkos merényletben elvesztett az ázsiai ország.

A tábornok kocsija egy közlekedési lámpánál állt meg, amikor a tizenhat éves merénylő akcióba lépett. A támadás feltehetően bosszú volt: a tálibok búvóhelye, a Pakisztán északnyugati területei elleni katonai támadásokért.

Pakisztánban a terrortámadások száma megsokszorozódott az iszlámábádi Vörös mecset elleni tavalyi ostrom óta. Sok pakisztáni szemében népszerűtlen Pervez Musarraf elnök elkötelezettsége az amerikaiak terrorellenes háborúja iránt. A múlt heti választásokon győztes pártok politikai megoldást ígérnek a pakisztáni tálibok megfékezése érdekében. Kérdés, mennyire van erre hatásuk egy olyan országban, ahol a hadsereg uralja a civil és a gazdasági élet nagy részét is.