Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU és a NATO nem vonul vissza Koszovóból

Szöveg: MTI/honvddelem.hu |  2008. február 26. 8:01

Sem az Európai Unió, sem a NATO nem szándékozik visszavonulni a több mint egy hete függetlenségét kinyilvánító Koszovó szerbek lakta északi részéről – szögezte le hétfőn Brüsszelben Javier Solana és Jaap de Hoop Scheffer.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint az atlanti szervezet főtitkára ezt újságírói kérdésre adott válaszában erősítette meg, miután együttes ülést tartott az EU-országok politikai és biztonsági bizottsága (PSC), valamint a NATO nagyköveti tanácsa.

A NATO vezette KFOR haderő egész Koszovó biztonságáért felel, mondta De Hoop Scheffer.

Javier Solana ugyanígy, az EU rendőri és igazságügyi missziója vonatkozásában kijelentette, hogy a misszió feladatköre egész Koszovóra kiterjed. Az újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy a Koszovó függetlensége elleni szerb tüntetések miatt nem tervezik-e a visszavonulást Koszovó albánok lakta területeire.

A NATO-főtitkár szerint a 17 ezer KFOR-katona világos ENSZ-felhatalmazás alapján őrködik egész Koszovó biztonságán. A legfeljebb 2210 fős, felfejlesztés alatt álló EULEX misszióval kapcsolatban Solana elmondta, hogy Mitrovicában, ahol különösen heves tüntetések voltak, néhány EU-megbízott biztonsági okokból távozott a városban levő irodájából, de nem magából a városból.

Mind az EU, mind a NATO vezető politikusa hangsúlyozta, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a Szerbiához fűződő kapcsolatnak.

Mindketten a helyzet és az indulatok lenyugvását szorgalmazták. Mint De Hoop Scheffer megjegyezte, teljességgel megérti a szerbek frusztrációját Koszovó miatt, de azt kérte, “tekintsenek előre". Utalt arra, hogy Szerbia 2006-ban békepartnerségi megállapodást kötött a NATO-val, ami az esetlegesen a tagsághoz vezető út első lépése.

Az EU és Szerbia között már parafálták, de még nem írták alá a stabilizációs és társulási megállapodást, ami az EU-tagság felé mutató folyamat egyik fontos állomása lehet.