Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújítanák az amerikai katonák földi maradványai utáni kutatást Észak-Koreában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 9. 20:03

Az Egyesült Államok arra kérte Észak-Koreát, hogy tárgyaljanak ismét a koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványai utáni kutatásról – adta hírül augusztus 9.én, kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Washington 2005 májusában függesztette fel a kutatást arra hivatkozva, hogy az észak-koreai nukleáris program bizonytalan környezet teremt.

Az Egyesült Államok alig egy héttel azt követően fordult Phenjanhoz, hogy Stephen Bosworth az észak-koreai

ügyekkel foglalkozó amerikai különmegbízott a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló hathatalmi tárgyalások felújításáról egyeztetett Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettessel júliusban New Yorkban.

Az találkozót mindkét fél „konstruktívnak" minősítette.

„Az Egyesült Államok egy nemrég elküldött levelében kért találkozót Észak-Koreától a tárgyalások újrakezdésére. Még nem kaptunk választ …" – közölte Carie Parker őrnagy, a hadifoglyokkal és eltűnt személyekkel foglalkozó hivatal szóvivője.

A szervezet egy másik, neve elhallgatását kérő tagja azt mondta, hogy Washington már a jövő hónap elején tárgyalni kíván Phenjannal.

Az Egyesült Államok szerint mintegy nyolcezer amerikai katona tűnt el az 1950-1953-ig tartó koreai háborúban, és ezeknek több mint a felét temették el Észak-Koreában.

A Koreai-félszigeten jelentősen csökkent a feszültség azóta, hogy tavaly két támadásban 50 dél-koreai halt meg.

A közelmúltbeli New York-i találkozót követően Phenjan közölte kész, feltételek nélkül felújítani a nukleáris leszerelésről folytatott hathatalmi tárgyalásokat.

A kérdésben 2008 decemberében megszakadt a párbeszéd. Phenjan hivatalosan 2009 áprilisában vonult ki a tárgyalásokról, egy hónappal azelőtt, hogy a 2006-os atomrobbantási kísérletet követően, egy újabbat hajtott végre.

Címkékrobbantás