Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújított gépekkel erősítik az afgán légierőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 16. 7:03

Felújított katonai szállítógépekkel látja el a szegényes felszereltségű afgán légierőt az elkövetkező két évben az Egyesült Államok. Két közepes méretű, C-27A típusú gépet már az afgán légierő rendelkezésére bocsátottak, a további 18 két turbólégcsavaros repülőgépet 2011-ig szállítják le.

Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csaptok parancsnoka szerint az afgán pilóták az új gépek birtokba vételével el tudják látni majd azoknak légi szállítási feladatoknak egy részét, amelyek most még a nemzetközi koalíciós erőkre hárulnak. Afganisztán légiereje az 1980-ban történt szovjet megszállástól 1992-ig mintegy 500 légi járműre – köztük 200 helikopterre és 100 vadászgépre – tett szert. A tálibok hatalomra jutását követően azonban a légierő gépállománya egyre elhanyagoltabbá vált, majd a hadurak kezén maradt gépeket megsemmisítették, miután 2001 végén az amerikaiak támogatását élvező afgán erők elűzték a hatalomból a tálibokat.

A C-27A, másnevén C-27J Spartans típusú szállítógépeket az Alenia Aeronautica olasz cég gyártja. A kis hatósugarú gépek 10 700 kilogramm terhet tudnak rendeltetési helyükre szállítani. Afganisztánban a szinte járhatatlan hegyvidékes területek sokasága miatt a légi szállításnak különös jelentősége van.