Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább élesedik a helyzet a két Korea között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 16. 7:06

Szöul biztonságos vizekre parancsolta hadihajóit, mert Észak-Korea bekapcsolt egy radart. Szöul biztonságos vizekre parancsolta az északi határvizeken járőröző hadihajóit, miután Észak-Korea bekapcsolt egy föld-hajó rakétákat célba irányító radart a nyugati partvidékén – közölte a dél-koreai média.

Az eset a nyugati partvidéken történt, ahol kedden összecsapott egy észak- és egy dél-koreai hadihajó. A tűzpárbaj után Phenjan közölte, hogy “kegyetlen" katonai csapásokkal fogja megvédeni magát. A föld-hajó rakétákat irányító észak-koreai radart helyi idő szerint délután egy órakor kapcsolták be, és a nyugati partvidékén álló szerkezetet nagyjából egy órán át működtették – jelentették Dél-Koreában. Miután ezt érzékelték, Szöul utasította a területen járőröző hadihajóit, hogy hajózzanak biztonságos vizekre, és riadókészültséget rendeltek el – közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség, névtelenül nyilatkozó katonatisztekre hivatkozva.

A dél-koreai védelmi minisztérium nem kommentálta a megjelent híreket, de az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva azt elismerte a szóvivő, hogy reagáltak egy közelebbről meg nem határozott észak-koreai tevékenységre. Az eset azon a területen történt, ahol kedden összecsaptak a két ország hadihajói, hét év óta először. Egy észak-koreai járőrhajó kigyulladt, és a dél-koreai hadsereg szerint egy észak-koreai matróz meghalt, és hárman megsebesültek. Szöul megerősítette a terület védelmét, egy rombolót, és két járőrhajót vezényelve a határvonal közelébe. Phenjan pedig pénteken arra figyelmeztetett, hogy “kegyetlen" katonai csapásokkal fogja megvédeni a Sárga-tengeren lévő határát. Észak-Korea nem ismeri el az érintett határvonalat, amelyet 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszünetben húzott meg az ENSZ. A területen 1999-ben és 2002-ben is tengeri ütközetek történtek a két ország között. Az eset azelőtt történt, hogy szerdán Szöulba érkezett Barack Obama amerikai elnök, és szakértők és elemzők véleménye szerint Phenjan szándékosan növeli a feszültséget, hogy jobb pozíciója legyen az atomprogramjáról szóló tárgyalásokon.