Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fiatal tudósok reflektorfényben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. április 16. 19:25

Magyarországon idén 29. alkalommal rendezték meg az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát (OTDK). A Had-és Rendészettudományi Szekció ülésének a ZMNE Bolyai János Katonai Műszaki Kara adott otthont. A szekció 14 tagozatban 84 igazolt dolgozatot fogadott be.

2009-ben, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia részeként tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a Had- és Rendészettudományi Szekció ülése. A kétévenként megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon az ország egyetemei párhuzamos tevékenységet folytatnak. Ez azt jelenti, hogy ezekben a napokban az ország több egyetemén egy időben, ugyanolyan feltételekkel, közel négyezer hallgató részvételével zajlanak az események. A konferencián bemutatkozó versenyzők az intézmények tudományos diákköreiben dolgozatot írók közül kerülnek ki. A felsőoktatási intézmény javaslata a dolgozat beadásának egyik feltétele. Itt már a legjobban felkészült hallgatók mérhetik össze a tudásukat, mutathatják be tudományos diákköri tevékenységüket. Az alapítás óta a konferencia célja nem változott: alapvető az intézményesített tehetséggondozás biztosítása, de egyben teret szeretnének biztosítani a szabadidőben végzett tudományos tevékenység elterjedésének is. Sok hallgatónak ez adhat segítséget diplomamunkája elkészítéséhez, a további tudományos kutatói feladatok vállalásához, valamint a doktori képzésekre történő jelentkezéshez.

A hallgatók számára a feladat egy írásbeli dolgozat beadása volt, amelynek témáit önállóan választhatták meg. A téma megválasztásánál nagyon lényeges volt, hogy a dolgozat aktuális kérdésekkel foglalkozzon és legyen több, mint a kötelező tananyagban foglaltak. Az írásbeli dolgozatok elbírálása március végéig megtörtént. A bírálat és a kapott pontszám felkerült a szekció honlapjára, de ezt az értékelést a versenyzők külön megkapták. A dolgozat elbírálását követően a konferencia egyes tagozataiban, 20 perc időtartamban kellett a három tagból álló zsűri előtt, szóban kifejteni a választott téma legfőbb gondolatait. Majd a kérdések következhettek a szakértőktől, de még a jelenlévő hallgatóknak is lehetőségük volt az őket érdeklő kérdések feltételére. A szóbeli megmérettetésen a zsűri külön értékelte a versenyző előadói stílusát, hiszen azok akik tisztnek, oktatónak, tudósnak vagy más vezetőnek készülnek, tudniuk kell szerepelniük a hallgatóságuk előtt. A zsűri a végső eredménynél az írásbeli és a szóbeli teljesítmény összesített pontját vette figyelembe. A zsűriben minden tagozatnál egy külső, valamint egy belső szakértő és egy hallgatói zsűritag volt, akit a Hallgatói Önkormányzat javaslatára, a korábban tudományos diákkörben dolgozott hallgatók közül választottak ki.

A tagozatnál a versenyzők dolgozatait azok a szakemberek bírálták el, akik a konferencia versenynapjain is meghallgatták a versenyző témával kapcsolatos szóbeli előadását – tudtuk meg Dr. Ványa László okleveles mérnök alezredestől, a rendezvény ügyvezető elnökétől. Remélik, hogy ezzel sikerült még jobban megismerni az illető tudományos diákkörben végzett munkáját, ezért a helyezések jobban fogják tükrözni  azt a tudást, amivel a versenyző rendelkezik. Az idei résztvevők számával a rendezők elégedettek, a témák tartalmi sokféleségét is jónak lehet mondani. “Szerencsés az, hogy a hallgatók egyre több olyan témával jelentkeznek, ami a napjaink katonai életéhez jobban köthetők, tehát a dolgozatnak vállalható aktualitása van. Az ilyen a témáknak a feldolgozása minden esetben hasznos, ezért e dolgozatoknak a szakmai oldalról nagy a támogatottsága. A tapasztalatok szerint a tudományos diákköri munkában való részvétel a továbbiakban jó lehetőséget ad egy tudományos pálya elindításához. A helyezést elért dolgozatok bizonyos feltételekkel diplomamunkaként is elfogadhatók. Az első helyezést elértek pályázhatnak a Pro Scientia díjra, ami például a doktori iskola felvételinél nyitott kaput jelent", mondta az alezredes.

Az első nap a tagozatokban folyt a munka, majd a szakmai bizottság tartott ülést, ahol értékelték, illetve rangsorolták a versenyzőket. A versenyzők pontozása meghatározott, egységes szempontrendszer szerint történt. A második napon délelőtt a résztvevők látogatást tettek a Hadtörténeti Múzeumban, és délután két órakor került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre.

A tudományos konferencia értékelésekor a szakmai zsűri kiemelte, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem OTDK-ban végzett tevékenysége figyelemre méltó, mind a feldolgozott témák minőségében, mind a beadott dolgozatok számában. Összességében országos viszonylatban az egyetem munkája a legerősebbek közzé sorolható.