Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

FINABEL konferencia és jubileumi évforduló

Szöveg: MH SZFP | Fotó: FINABEL |  2023. április 14. 18:07

Lettországban tartotta éves konferenciáját április elején a FINABEL, amely az európai szárazföldi parancsnokok egyik legjelentősebb szakmai fóruma. A Magyar Honvédséget Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese képviselte.

FINABEL_1

A European Army Interoperability Centre - FINABEL, mint a legrégebben működő közös európai katonai szervezet, a katonai koncepciók, doktrínák és eljárások harmonizációjával támogatja és segíti elő a szárazföldi haderők együttműködését. A tagállamok igényei szerint ajánlásokat, iránymutatásokat és kutatásokat készít a hadsereg döntéshozói számára, együttműködve az EU és a NATO katonai szervezeteivel.

Magyarország 2015 óta tagja az ebben az évben megalakulásának 70. évfordulóját ünneplő, 24 tagállamot egyesítő nemzetközi szervezetnek. A közelmúltban, egy éven keresztül hazánk látta el az elnöki tisztséget, melyet dr. Lippai Péter dandártábornok (akkori szárazföldi szemlélő) 2022 áprilisában adott át Lettországnak.

A Rigában megrendezett háromnapos konferencia kiemelt témája a szárazföldi erők alkalmazási lehetőségeinek, képességeinek szakmai áttekintése volt, különös tekintettel az orosz-ukrán háború harcászati és hadműveleti tapasztalataira, a katonai koncepciók, doktrínák és eljárások, valamint az alkalmazott technológiák szerepére. A témában az ukrán szárazföldi erők megbízott parancsnoka, Ihor Palahniuk vezérőrnagy tartott előadást.

FINABEL_2

A szakmai konferencia zárásaként, Mario Blokken, a brüsszeli székhelyű FINABEL European Army Interoperability Centre állandó titkárságának igazgatója beszámolt a szervezet működéséről, eredményeiről, valamint ismertette a vezetőség döntéseit, illetve a 2023-2024 év terveit és feladatait. Továbbá elmondta: a résztvevő katonai vezetők döntést hoztak arról, hogy a szárazföldi erők alkalmazása és a nemzetek közötti együttműködés erősítése olyan jelentős kutatási és szakmai téma, amellyel kiemelten foglalkoznak a jövőben, valamint nagymértékben növelni és erősíteni kívánják a szervezeten belüli, illetve a tagnemzetek közötti szakmai együttműködést. Ismertette az európai szárazföldi erők együttműködésének tárgyévben feldolgozandó projektjeit, területeit és irányait, valamint azok publikálásának színtereit. Mario Blokken bejelentette, hogy legkésőbb 2024-ben Bulgária csatlakozásával új tagállammal bővül a szervezet.

A konferencia zárásaként, a FINABEL megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, Lettország – az egyéves elnöki tisztség lezárásaként – ünnepélyes keretek között átadta az elnöki tisztséget és az azzal járó feladatokat Szlovénia részére.