Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Flextől robbant fel a gránát

Szöveg: Szűcs László |  2007. november 30. 10:08

Ismét tragédiát okozott az emberi felelőtlenség. Csütörtökön délután egy 50 éves kisgyőri férfi flex-szel és kalapáccsal próbált meg felnyitni egy II. világháborúból visszamaradt aknagránátot, a lövedék azonban felrobbant. A férfit életveszélyes, repesz okozta sérülésekkel szállították kórházba.

Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a nyomozás jelenlegi állása szerint, a férfi fémhulladékként akarta értékesíteni a környéken talált veszélyes szerkezetet. Erre enged az is következtetni, hogy házában még kilenc darab, már félbevágott világháborús tüzérségei lövedéket, valamint három gyújtószerkezetet találtak a rendőrök és honvédség tűzszerészek. Az elsődleges vizsgálatok alapján elmondható, hogy a lövedékek hatástalanok voltak, vélhetően a fémtest belsejében megmaradt lőpor robbant be a gyorsvágógép szikrájától.

A megyei rendőr-főkapitányság munkatársai egyébként azt tervezik, hogy megkérik a kisgyőri önkormányzatot: intézkedjenek a település környékének átvizsgálására. A terület ugyanis évtizedekkel ezelőtt honvédségi lőtér volt, így elképzelhető, hogy újabb veszélyes szerkezeteket találhatnak a környéken fémkereskedésből élők.

Hajdu Gábor mérnök ezredestől, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoktól megtudtuk: a rendőrségtől kapott bejelentést követően még csütörtökön délután a helyszínre indult egy tűzszerész járőr. A helyszínt a rendőrség tűzszerész szolgálatával közösen vizsgálták át, s több veszélyes szerkezetet is találtak, amelyeket pénteken szállítanak biztonságos helyre. A tragédiát egyébként valószínűsíthetően egy 120 milliméteres aknavetőgránát felrobbanása okozta.