Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Flottabővülés

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2021. március 26. 19:57

Az időjárás is kegyes volt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra érkezőkhöz tegnap: dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka mellett, ragyogó napsütés fogadta az Airbus Donauwörth-ben működő gyárának repülőteréről, március 25-én, kora délután érkező, ideiglenes német lajstromozást viselő helikoptereket. De ott voltak az árulkodó jelek a szürke gépeken: az ék alakú, magyar felségjelzés és a 19-es, valamint a 20-as szám. Az utolsó két legyártott szolnoki H145M típusú könnyű, többcélú forgószárnyas landolt új otthonában, a HForce-rendszer törzsükre szerelt fegyvertartóival.

H145_Szolnok_RáczTünde (3)

Mint azt Koller dandártábornok elmondta: tulajdonképpen már teljes a hazai színeket viselő H145M-flotta, hiszen a 05-ös és a 06-os oldalszámú géppel Donauwörth-ben folyik a magyar hajózók oktatása. Ezek, a szükséges ellenőrzések és javítások elvégzése után - gyakorlatilag teljesen újszerű állapotban -, várhatóan ősszel repülnek majd át Szolnokra és kapcsolódnak majd be a kiképzési és a műveleti feladatok ellátásába.

H145_Szolnok_RáczTünde (7)

Az eddigi tapasztalatok igencsak kedvezőek: a helikopterek Szolnokon a kifejezetten magas hadrafoghatóságukról lettek ismertek, így nem bizonyult nehéz feladatnak a teljes erővel zakatoló kiképzésekhez szükséges számú, megfelelő műszaki állapotú forgószárnyas biztosítása a műszaki szakemberek számára sem. Igaz, az alaposan megnőtt gép- és feladatszám, megnövekedett terhelést jelentett a repülést kiszolgálók számára is, de az előzetes, gondos tervezésnek és felkészülésnek köszönhetően nem volt fennakadás.

H145_Szolnok_RáczTünde (18)

A kiképzés valóban erőteljes ütemben folyik, hiszen a hajózók nyolcvan százaléka Donauwörth-ben a nappali, jó időben végzett repülési feladatok biztonságos végrehajtásához elegendő képzést kapott. A többit már itt, Szolnokon sajátítják el, a Németországban oktatói minősítést szerzett hajózók segítségével és figyelő szemeitől kísérve. De hamarosan még tovább bővül a „tanulópilóták” köre. Koller dandártábornok elmondta: már készülnek a legfiatalabbak beérkezésére. Ők a 2018-ban elkezdődött, állami légijármű vezetőképzésben vettek részt és ennek sikeres elvégzését követően, várhatóan nyár végén, vagy ősz elején kerülnek majd Szolnokra, a H145M típusra.