Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Focipályát (is) építenek katonáink a Balkánon

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2008. október 2. 12:16

Első alkalommal a balkáni missziós feladatvállalások során, a koszovói Pecben szolgálatot teljesítő MH KFOR Zászlóaljnál – a katonai feladatok mellett – fontos szerep hárul az úgynevezett Civil-Katonai Kapcsolatokkal (CIMIC) összefüggő feladatok végrehajtására is.

Hogy egy kis bepillantást nyerhessünk a CIMIC-esek mindennapi életébe, egy leendő projekt kapcsán látogattunk el velük egy koszovói kistelepülés iskolájához.

„A civil-katonai kapcsolatok – mint az a nevéből is adódik –egy közvetítő kapocs a lakosság irányába, egyfajta összeköttetést teremt velük." – meséli Szabó Csaba főhadnagy, a MH KFOR Zászlóalj CIMIC részlegének vezetője, miközben készülődünk az indulásra.

„A lakosság igényeit, kéréseit, szükségleteit közvetítjük a parancsnok felé, illetve ezekre dolgozunk ki projektjavaslatokat, de ugyanakkor a CIMIC-en keresztül lehetőség van lemérni egy adott térségben a katonák elfogadottságát, illetve a végrehajtott tevékenységek hatékonyságát, megítélését. Ezek mellett a CIMIC a helyi viszonyokkal, kultúrával és szokásokkal kapcsolatban egyfajta parancsnoki tanácsadó szerepet is betölt."

Mint látható a feladat igen sokrétű, ám a CIMIC tevékenység egyik „leglátványosabb" része mindenképpen a különböző projektek kivitelezése. Főleg, ha egy olyan nagyszabású iskola-felújításról van szó, mint amit a magyarok végeznek Novo Seloban. „Nyugodtan nevezhetjük ezt a felújítást mérföldkőnek az MH KFOR Zászlóalj és a CIMIC részleg életében egyaránt, mert ez a közel 6000 eurós projekt – pályázat útján elnyert – KFOR CIMIC költségvetésből, magyar katonai hozzájárulással valósul meg."- folytatja Szabó főhadnagy, amint éppen Pec város kocsikkal és forgalmi dugókkal teli belvárosában araszolunk előre Novo Selo felé.

1595880610
 

"Ez lesz az első kiemelkedő oktatási projekt, amelyet az elejétől a végéig a magyar CIMIC csoport vezényel le, az MH KFOR Zászlóalj érdekében." Az iskolánál Mustaf Pelaj, az iskola igazgatója vár minket, és örömmel üdvözli a magyar katonákat. Mint mondja, több mint 550 koszovói gyerek tanul itt, és bizony nagy szükségük van a magyarok segítségére.

Az iskola épülete kívülről szerény képet fest ugyan, de nincs rossz állapotban. Szomorúbb látvány tárul elénk azonban akkor, amikor belépünk a bejárati ajtón, és az iskolaigazgató vezetésével körbejárjuk az épületet. Ütött-kopott falak, rogyadozó padlózat, a mellékhelyiségben pedig törött csempedarabok. „Az iskola felújítása több lépcsőben történik"- avat be részletekbe Szabó Csaba főhadnagy. „Első körben az iskolaudvaron található salakos focipálya rendbetétele zajlik, a zászlóalj műszaki katonáinak közreműködésével. Ez a rész tisztán katonai, úgynevezett „no cost" projekt. Ezután következik az iskolaépület belső rendbetétele. Ennek keretében kerül sor a belső falak újrafestésére, meszelésére, a padlóburkolat felújítására, az elektromos kapcsolók és égők cseréjére, a belső nyílászárók festésére, illetve a mellékhelyiségek törött hidegburkolati elemeinek cseréjére.

A kivitelezést egy helyi vállalkozó, helyi munkaerő alkalmazásával hajtja végre, és várhatóan október végére befejeződnek a munkálatok." Visszaérkezvén a táborba Szabó főhadnagy beszélt a további tervekről is. „Az előttünk álló hónapokban fel szeretnénk használni a saját CIMIC költségvetésünket hasonló, azonnali hatású projektek kivitelezésére. Terveink között szerepel egy több hónapon keresztül tartó közlekedésbiztonsági oktató projekt, amelyet mintegy 20 helyi iskolában szeretnénk végrehajtani. Kiemelt feladatként kezeljük – a közelgő hideg téli időszakra való tekintettel – a leghátrányosabb helyzetben lévő családok meleg ruhával és tüzelőanyaggal történő eseti támogatását. Hiszen a zászlóalj feladatai közé tartozik – eseti jelleggel – a humanitárius segítségnyújtásban való közreműködés is."

További képek:

1595880611
 

1595880611
 

Fotó: Smidróczki Róbert