Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fogadalmat tettek a honvéd kadétok

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. november 4. 17:31

„Érdemes jól tanulni Magyarországért, a Magyar Honvédségért, azt a nemzet meghálálja” - jelentette ki dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka november 4-én, csütörtökön, Kiskunhalason.

Honved_Kadet_Unnepseg_Kiskunhalas_ (8)

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumban tartott honvéd kadét ünnepségen a Magyar Honvédség parancsnoka kijelentette: a kiskunhalasi kadétképzés példa lehet az egész ország számára. „Hiszünk abban, hogy jó magyar katonának lenni, hogy azok az értékek, amit a magyar katona képvisel évezredek óta, annak igenis van helye a 21. századi Magyarországban” - fogalmazott.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emlékeztetett arra is, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség mindent megtesz annak érdekében, hogy a program és az Önkéntes Tartalékos Rendszer fejlődjön. Hangsúlyozta: a legfontosabb az, hogy azok az értékek, amelyeket a hazafias és honvédelmi nevelés közvetít, utat találjanak a fiatalokhoz.

Honved_Kadet_Unnepseg_Kiskunhalas_ (21)

A Magyar Honvédség parancsnoka végezetül azt kérte a kadétoktól, hogy amit esküjükben elmondtak, ne csak szavak legyenek. „Legyenek büszkék magukra, akár egyenruhában, akár anélkül, de találják meg számításaikat az életben” - hangsúlyozta az altábornagy.

„A dékáni kadétképzés megindításával Kiskunhalas város visszakerült a Magyar Honvédség utánpótlás nevelésének térképére” - hangsúlyozta beszédében Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója, hozzátéve: az intézmény vezetése és szakmai csapata mindent megtesz annak érdekében, hogy az ideérkező fiatalok részére biztosított legyen az a feltételrendszer, amelynek segítségével a maximumot tudják kihozni magukból.

„Önök a közös hazánk védelmére tesznek esküt” – mondta Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, aki emlékeztetett arra, hogy ember attól többet nem tehet, minthogy esküt tesz arra, hogy másokért áldozza fel az életét, a most esküt tevő kadétok pedig pontosan erre készülnek.

Honved_Kadet_Unnepseg_Kiskunhalas_ (15)

A negyvenkilenc kadét fogadalomtételét követően elismeréseket adtak át. A Honvéd Kadét Program elindításában, illetve szervezésében nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Molnár Nándor, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum igazgatója, valamint Vezdán Csaba, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum rendészet-honvédelem-közszolgálat szakmai vezetője vett át elismerést a Magyar Honvédség parancsnokától. Elismerésben részesültek azok a kadét diákok és tartalékos katonák is, akik kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató sikeres lebonyolításához.

Honved_Kadet_Unnepseg_Kiskunhalas_ (19)

Ezt követően dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense köszöntötte a fogadalmat tett kadétokat. Hangsúlyozta: az eskü néhány kimondott szó, azonban egy életre kötelez. „Amikor majd életük második felében visszatekintenek arra az útra, ahova eljutottak, látni fogják, hogy ennek a napnak volt jelentősége. Ma még nem tudják, hogy merre vezet az útjuk, de egy olyan útra léptek rá, ahol az elkövetkezendő néhány évben olyanok kísérik önöket jobbról és balról, mint önök, és olyanok vezetik önöket, akik már régebb óta járnak az úton és megpróbálnak a helyes életre, a közösségi életre, a szerénységre, az odaadásra, a bölcsességre, a bátorságra és a helytállásra nevelni” – fogalmazott az ezredes.

Az ünnepséget követően a Magyar Honvédség parancsnoka megtekintette a szaktantermeket, ahol kötetlen beszélgetést folytatott a kadétokkal.

Honved_Kadet_Unnepseg_Kiskunhalas_ (24)

A délelőtti órákban a Magyar Honvédség Sportszázadának katonasportolói a sport és az egészséges életmód kapcsolatáról tartottak előadást a kadétok számára.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka, valamint Kovács István alezredes, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója.

Kapcsolódó cikkek