Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fogy a levegő Pakisztán körül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. november 5. 11:13

Az Egyesült Államok szerint aggályos, ami Pakisztánban történik. Nagy-Britannia felfüggesztette az Iszlámábádnak szánt pénzügyi támogatást.

A Pentagon hétfői bejelentése szerint az Egyesült Államok elhalasztotta a Pakisztánnal e hétre tervezett védelmi együttműködési tárgyalásokat. A pekingi látogatáson tartózkodó Robert Gates amerikai védelmi miniszter “aggasztóaknak" nevezte az elmúlt napok pakisztáni eseményeit.
A pakisztáni és amerikai illetékesek között évente megtartott konzultációkat idén november 6-7-én akarták megtartani Iszlámábádban.

Geoff Morrell, a Pentagon sajtótitkára a Gatesszel együtt utazó újságíróknak elmondta: tekintettel arra, hogy Pervez Musarraf elnök rendkívüli állapotot vezetett be, bölcsebb dolog volt elhalasztani a találkozót, amíg a felek a megvitatandó fontos kérdésekre tudnak összpontosítani. Robert Gates eközben a sajtónak nyilatkozva felszólította Pakisztánt, hogy “a lehető leggyorsabban" térjen vissza az alkotmányos demokrácia útjára. “Pakisztán az Egyesült Államok számára nagy stratégiai fontosságú ország és kulcsfontosságú partner a terrorizmus elleni háborúban. Az elmúlt három nap eseményei ugyanakkor aggasztóak", mondta Robert Gates.

A brit külügyminisztérium hétfőn Londonban bejelentette, hogy Nagy-Britannia felfüggeszti a Pakisztánnak szánt pénzügyi támogatást. Nagy-Britannia 2006-ra 236 millió font, 2008-2011-re pedig 480 millió font támogatást ígért Iszlámábádnak. Gordon Brown brit kormányfő szabad és tisztességes választások megtartására szólította fel Musarrafot. Előző nap Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közölte, hogy az Egyesült Államok felül fogja vizsgálni a Pakisztánnak nyújtott amerikai pénzügyi segély folyósításának kérdését.