Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Seregszemle a Bocskai dandárnál: célpontban a fiatalok

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 5. 10:47

Szolnok, Kecskemét, Szentes, Hódmezővásárhely, Tata és Győr után november 8–9-én az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két helyőrségébe, Debrecenbe és Hajdúhadházra látogat a Bevetés Klub.

A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs és Toborzó Főosztálya, illetve a Junior Achievement Magyarország Alaptívány szervezésében megrendezendő Seregszemle 2007 elnevezésű program legfőbb célja, hogy a középiskolás diákok ismereteket szerezzenek a professzionális haderőről, emellett megismerkedjenek az alakulattal, és a dandár katonáinak felkészültségével. Az ország minden részéről érkező száznegyven, 16-18 éves fiatalt a dandárnál Kovács József dandártábornok, alakulatparancsnok köszönti majd.

A fiatalok a tervek szerint még Debrecenben ellátogatnak a dandármúzeumba, s megtekintik a laktanya területén található radarállomást is. A kétnapos program leglátványosabb elemének a hajdúhadházi lőtéren megrendezendő, esti kiképzési foglalkozás megtekintése ígérkezik. Másnap délelőtt pedig egy haditechnikai bemutató vár a Seregszemlén résztvevő fiatalokra.

Az általános iskolai és középiskolai diákok felé fókuszáló Bevetés Klub célja, hogy a fiatalok elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt elsajátíthassanak, átéljék a játékok, versenyek szellemi és fizikai erőpróbáin történő megmérettetést és ezek által megismerjék ezt az életformát. A Klub célja továbbá az is, hogy olyan ismeretanyagokkal bővítsék a célcsoport látókörét, amely segít a társadalmi problémák közötti eligazodásban. Ilyen témakörök a továbbtanulás, az egészségvédelem és környezetünk védelme, valamint a szabadidő hasznos eltöltése. A Klubban az ismeretek megszerzése élményszerűen történik, s mindeközben elősegítjük az iskolán kívüli nevelést, hozzájárulunk a fiatalok szellemi és fizikai épüléséhez, és természetesen honvédelmi élet irányába történő orientációhoz.

A Bevetés Klub egyesítve három legfontosabb „fegyvernemét" (Szabadtéri rendezvények, Honlap, Fórum) széles körű szórakozási és információs forrásként szolgál kicsiknek és nagyoknak (általános iskolától egészen az érettségiig). A Klub tagjait közelebb hozza a Magyar Honvédség életéhez, betekintést enged olyan szakmai berkekben, amelyek számtalan fiatal részéről tartanak számot az érdeklődésre. Nem szabad véka alá rejteni azt sem, hogy a kötelező sorkatonaság megszűnése és az önkéntes haderő létrejötte megkívánja, hogy a fiatalok minél tágabb intervallumban szerezhessenek rálátást a honvédség működésére, amely alapján releváns ismeretanyag birtokában hozhatnak döntést a pályaválasztáskor. A Bevetés Klub az ebben való segítségre is hivatott, hogy minél többen kerüljenek a legjobbak közé.