Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fogyókúra előtt a Poseidon

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. február 20. 10:43

A Boeing illetékesei bejelentették, hogy a következő hónapokban kiválasztják azt a repülőgéptípust, amely a „mini-Poseidon” alapjául szolgál majd.

Az amerikai gyártó a US Navy megbízásából a P–3C Orionok leváltására fejlesztette ki a Boeing 737-es utasszállító repülőgépen alapuló P–8A „Poseidon" haditengerészeti járőrgépet. Azonban a típus mérete miatt – a gyors indiai megrendelés ellenére – nem kecsegtet exportsikerrel, így a Boeing fejesei úgy döntöttek, hogy fogják a Poseidon-program alatt kifejlesztett technológiát és egy kisebb, költséghatékonyabb típusra integrálják, így kínálva egy megfizethetőbb megoldást ebben a szorult gazdasági helyzetben. Az amerikai vállalatóriás több üzleti és/vagy regionális repülőgépeket gyártó céggel is tárgyalásba kezdett, terveik szerint még az idén megszületik a döntés, hogy melyik masina szolgál majd az új járőrgép alapjául.

A Boeing egy meglehetősen zsúfolt piacra kíván betörni ezzel, hisz az ATR (EADS és Alenia Aeronautica) az ATR 42MP „Surveyor"-ral, a CASA a CN–235 és C–295 MPA-val, valamint az IAI (Israel Aerospace Industries) a Bombardier Dash 8 Q400-asból kialakítandó járőrgéppel egyaránt pályázik a P–3 Orionokat nyugdíjazni kívánó országok megrendelésére, továbbá nem szabad elfelejtkezni a Lockheed Martin által a napokban bemutatott SC–130J „Sea Herc"-ről sem.

1595931641