Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szorosabbá teszik az együttműködést

Szöveg: kormany.hu |  2012. február 20. 11:50

Az MH Civil-katonai Kapcsolatok és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) szakmai konferenciával egybekötött fórumot tartott a szakterületén tevékenységet folytató civil szervezetek részvételével február 16-án. A megbeszélésen elsősorban az együttműködés kialakításáról volt szó.

A fórum célja az volt, hogy megalapozza a jövőbeni együttműködést, bemutassa a központ tevékenységét, a külföldi missziókban – elsősorban a balkáni és az afganisztáni színtereken – végzett feladatait, hazai szerepvállalásait, megismertetve a központ országhatáron belül is hasznosítható képességeit. Az eseményen számos kormányzati háttérintézmény, kutatóintézet képviselője is megjelent.

1595931641
Szilágyi Csaba ezredesnek, az MH CKELMK parancsnokának a központ felépítését, működését és feladatrendszerét bemutató előadása után a Magyar Honvédség jelenleg két legnagyobb szabású műveletéről – az afganisztáni PRT tevékenységéről, valamint a KFOR működéséhez nyújtott magyar szerepvállalásról – volt szó. Két, külszolgálatot is megjárt szakember adott erről tájékoztatást: Bodnár András őrnagy, a PRT–10 S–9 részlegvezetője, valamint az MH ÖHP Civil-katonai Kapcsolatok Főnökség részéről Szamosi Attila őrnagy, a KFOR LMT volt parancsnoka.

Szilágyi Csaba ezredes a találkozón képviselt szervezetekkel történő jövőbeni együttműködés kapcsán eddig felmerült területekről beszélt, kiemelve, hogy a műveleti területen folytatott együttműködés mellett külön figyelmet szeretne fordítani az országhatárokon belüli közös munka kidolgozására, fejlesztésére. Ezért mutatták be a fórumon azt az UKB–100-as típusú, jelenleg csapatpróba előtt álló mobil kihangosítóberendezést, amely akár a lakosság tájékoztatásában is segíthet katasztrófahelyzetekben.

A párbeszéd folytatódik, hiszen az együttműködés részleteit tisztázzák majd a következő találkozón, március 21-én, amelyen a civil szervezetek is bemutatkoznak. Az együttműködésben rejlő lehetőségek tehát új távlatokat nyitnak az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveletek Központ életében.

(MH CKELMK)