Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fogytán a szíriai lázadók lőszere

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 25. 12:09

A Szíria kereskedelmi központjaként ismert Aleppó történelmi belvárosának határán csaptak össze a lázadók a kormányerőkkel és a titkosszolgálatokkal július 24-én kedden – közölték helyi lakosok és ellenzéki aktivisták.

„A lázadók előrenyomultak, és megpróbálták felszabadítani a belvárost, miután más negyedek fölött már átvették az irányítást" – mondta a Reuters brit hírügynökségnek egy ellenzéki aktivista. A Bassár el-Aszadhoz hű csapatok Aleppó külvárosait lőtték, hogy megállítsák a lázadók csapatait. A harcok a korábban nyugalmas városrészekre is kiterjedtek kedden.

A lázadók egyik parancsnoka szerint folyamatosan érkeznek harcra kész felkelők vidéki városokból, azonban a lőszerhiány egyre nagyobb problémát okoz a csapatoknak.

Mindeközben az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka megtorlással fenyegette meg az arab országokat arra az esetre, ha beavatkoznak a szíriai konfliktusba. A félhivatalos iráni Farsz hírügynökség jelentése szerint Maszúd Dzsazajeri – aki egyben a vezérkari főnökség szóvivője is – kijelentette, hogy Aszadnak vannak barátai a régióban, akik készek csapást mérni, különösen a „gyűlölt arabokra". Míg Szaúd-Arábia és Katar a felkelőket támogatja, Irán az Aszad-rezsim egyik legfontosabb szövetségese.