Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás Hüse Károly emléke előtt

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2009. július 15. 11:35

Felavatták Hüse Károly posztumusz őrnagynak, az ejtőernyős katonák, sportolók példaképének a mellszobrát Szolnokon. Az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison található ejtőernyős hősök fala mellett felállított emlékműnél a néhai sportoló bajtársai, ejtőernyősök rótták le kegyeletüket.

Az ünnepélyes keretek között megtartott avatáson jelen volt és koszorút helyezett el a francia Eric Foulatier, az Európai Ejtőernyős Unió (UEP) főtitkára, és dr. Boda József rendőr ezredes, az UEP soros elnöke, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) elnöke. A szobrot Hüse Tamás, a hősi halott fia, és Gajdán Miklós nyugállományú honvéd ezredes leplezte le.
Az avatással egy időben tovább zajlott a harmincnégyszeres rekorder, a kétszeres összetett magyar bajnok Hüse Károlyról elnevezett ejtőernyős célbaugró verseny. A résztvevők közül többen eljöttek a kegyeleti eseményre.

A katonasportoló emléke előtt tisztelegtek a Szolnok helyőrségben települt katonai szervezetek képviselői, valamint több országos és vidéki ejtőernyős egyesület vezetője. Ott voltak barátai, katonatársai.
Hüse Károly már tizennyolc éves korában tagja lett a Magyar Ejtőernyős Válogatottnak. Eredményei alapján és pályatársai szerint is, személyében az ejtőernyős sport kimagaslóan tehetséges egyéniségét tisztelhetjük. Eredményeinek köszönhetően neve külföldi sporttársai körében is jól csengett. Folyamatosan tökéletesítette tudását, növelte ugrásainak számát, de 6662. ugrása során, Szolnokon, 1978. május 26-án, feladatteljesítés közben életét vesztette. Szombat délután érte szólt a lélekharang, emléke a versenyeken is tovább él.