Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fokozott amerikai erőfeszítések Guatemalában és Hondurasban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 30. 21:18

Az amerikai katonaság növeli a kábítószer-csempészés visszaszorítását célzó erőfeszítéseit Guatemalában és Honduras partjainál – közölte az amerikai Déli Parancsnokság főparancsnoka helyi idő szerint augusztus 29-én, szerdán Guatemalában.

Guatemala csendes-óceáni partjai és Honduras északkeleti partvidéke fontos átrakóhelye a Dél-Amerikából az amerikai piacra útnak indított kokainnak – mondta Douglas Fraser tábornok.

A héten kezdett járőrözni Guatemala említett nyugati partvidékén az a csaknem 200 amerikai tengerészgyalogos, akik a januárban indított Martillo művelet keretében érkeztek a közép-amerikai országba várhatóan két hónapra négy UH-1-es „Huey" helikopterrel együtt. A nemzetközi művelet célja a kábítószercsempész hajók és repülőgépek föltartóztatása.

Guatemalában és Hondurasban egyaránt komoly gondot jelent a kiterjedt korrupció, amely gyengíti a jogállamot, és megnehezíti a kábítószer elleni harcot – állapította meg jelentésében az amerikai külügyminisztérium.

Közben Hondurasban bejelentették, hogy fél év nyomozás után kedden sikeres akcióban fölszámoltak egy droglaboratóriumot az ország északkeleti, hegyvidéki, elhagyatott részén, az Atlanti-óceántól nem messze. Nem tartóztattak le senkit, de lefoglaltak fél tonna kokaint és a kábítószer előállításához használt anyagokat, többek között mérgező vegyületeket, hidrogén-peroxidot és kálium-permanganátot.