Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a védelempolitika

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2023. március 24. 9:01

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára meghívására, delegáció élén Budapestre érkezett Alice Rufo, francia védelempolitikai igazgató, március 23-án.

LALA0404

A biztonságpolitikai témákban folytatott megbeszélésen a felek érintették – többek között – az ukrajnai háború, a Száhel-övezet és Nyugat-Afrika biztonsági helyzetét, a NATO- és EU-vonatkozású aktuális témáit, valamint a francia-magyar kétoldalú, elsősorban védelmiipari és katonai együttműködés helyzetét. Alice Rufo asszonyt rövid bemutatkozó látogatáson fogadta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is.

A találkozó alkalmával Stéphane Loechleiter ezredes, Budapesten akkreditált francia és Deme Tibor ezredes, Párizsban akkreditált magyar véderőattasé aláírták az idei évi Francia-Magyar Kétoldalú Együttműködési Tervet is.

LALA0420

Franciaország és Magyarország stratégiai partnerek mind a NATO-ban, mind az EU-ban. A széleskörű gazdasági, valamint az oktatási, kulturális kapcsolatok mellett a védelmi együttműködés is dinamikusan fejlődik. Ennek keretében a két ország védelempolitikai igazgatói éves rendszerességgel találkoznak, felváltva Párizsban vagy Budapesten.

A számos szakmai együttműködési területen belül a huszár hagyományok ápolása kiemelt jelentőségű az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár és a Tarbes-i 1. „Bercheny” Ejtőernyős Huszárezred között. Ezen kívül a közelmúltban felmerült az igény, hogy a felek szélesítsék kapcsolataikat különböző katonai szakmai képzések és tanfolyamok, illetve a tudományos együttműködés terén is. A dinamikusan fejlődő védelmi ipari együttműködés szintén számos projektben kínál további kapcsolódási pontot a két ország között.