Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földön, levegőben és vízen egyszerre

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde, Bólyi Bálint törzsőrmester, Horváth Sztaniszláv |  2023. november 8. 16:24

„A Magyar Honvédség és a szövetséges erők földön, levegőben és vízen egyszerre mozdulnak most meg, és ami a legfontosabb, hogy a civil közigazgatással együtt hajtjuk végre a gyakorlatot” – fogalmazott dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat kapcsán az M1 és a Kossuth Rádió reggeli hírműsorában november 8-án.

Böröndi_interju_illusztracio másolat

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat mellett, amelyhez hasonlóra három évtizede nem volt példa Magyarországon, Böröndi Gábor vezérezredes a csádi önálló magyar misszió részleteiről is beszámolt a két reggeli műsorban.

M1 közeli

A gyakorlattal kapcsolatban elmondta: a megelőző felkészülés három hónapig tartott a megközelítőleg 4500 magyar, illetve 350 külföldi – török, amerikai, olasz, illetve horvát – katonából álló erőknek. A gyakorlatban magyar részről 570 tartalékos is részt vesz, feladatuk többek között kritikus infrastruktúrák védelme lesz. Hasonlóra korábban szintén nem került még sor.

A gyakorlat háttere kapcsán a Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: a Magyar Honvédség a hazánkba települt szövetséges erőkkel együtt a keletről jövő fenyegetés elhárítását gyakorolja. Az orosz–ukrán háború vonatkozásában kiemelte: annak tapasztalataiból minden európai hadsereg tanul, beépítve azokat a felkészítésbe, a kiképzésbe és a gyakorlatokba. „Látjuk például, hogy a logisztikai átcsoportosítás nagyon kiemelt pont, nálunk most éppen ez zajlik” – nyomatékosította. A vezérezredes hozzátette: a csapatmozgások az ország teljes területén folynak, több száz kilométeren keresztül, huszonöt helyszínen.

helikopter

Kifejtette: a gyakorlat során az állampolgárok az ország több pontján a haderőfejlesztés keretében beszerzett új eszközöket is láthatják majd, így a Leopard 2A4HU harckocsikat, illetve az új H145-ös és H225-ös helikoptereket is. „Az ellentűz gyakorlat keretében az új Panzerhaubitze 2000 önjáró tüzérosztályt is rendszerbe állítjuk” – mondta, hangsúlyozva, hogy az új képességek már nem csak bemutató jelleggel, hanem képességeiket kihasználva jelennek meg.

Az M1 hírműsorának zárásában a Csádban induló magyar misszió kapcsán Böröndi Gábor vezérezredes emlékeztetett: „A Száhel-övezet vonatkozásában Európának elemi érdeke, hogy kontrollálja az ott folyó illegális migrációt.” Mint fogalmazott, Nigerben, Burkina Fasóban és Maliban is ingatag az államvezetés, a térség legstabilabb pontja maga Csád. „Ezért a Magyar Honvédség a csádi hadsereggel együttműködve kiképzési, mentorálási feladatokat lát majd el. Célunk, hogy olyan szintre hozzuk fel, illetve olyan szinten működjünk együtt a csádi hadsereggel, amely stabilitást biztosít a térségben, ezáltal is kontrollálva az illegális migrációt” – emelte ki a Honvéd Vezérkar főnöke.

naszad
Kapcsolódó cikkek