Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földrobbantók

Szöveg: Mészáros József | Fotó: a szerző felvételei |  2021. február 18. 7:19

„Nem a fülünket akarjuk megdolgoztatni 22 kiló TNT-vel, hanem a földet” – válaszolja Tövis Viktor főhadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj 1. Műszaki Századának parancsnoka a kérdésre: mennyire lesz hangos?

Sándorfalva (1)

A robbantás-foglalkozásvezetői tanfolyam 2. csoportjának szervezett gyakorlati oktatás utolsó fejezetét, az úgynevezett földrobbantás-foglalkozást tartották meg a napokban a Magyar Honvédség Sándorfalva mellett található gyakorlóterén.

„Évente két foglalkozást tartunk ősszel és kettőt kora tavasszal” – mesélt a részletekről a főhadnagy, hozzátéve: gyakorlatilag minden fegyvernemnél lennie kell az alaprobbantásokra és a földrobbantásokra kiképzett katonáknak. Alaprobbantás alatt a fel nem robbant kézigránátok megsemmisítése értendő, ugyanis minden kézigránátdobás-kiképzés nélkülözhetetlen szereplője egy szakember, azaz kézigránát-mentesítő járőr, aki az említett megsemmisítést el tudja végezni. És mivel minden fegyvernemnél része a kiképzésnek a kézigránátdobás – minden fegyvernemhez kell mentesítő járőr.

Sándorfalva (2)

A tanfolyamon azonban nem csak erre vonatkozólag szereznek jogosítványt a résztvevők: szintén minden fegyvernemnél előírás, hogy képesek legyenek saját tüzelőállás-gödreik robbantásos „kiásására”. Tehát ezért fel nem robbant kézigránát mentesítés és földrobbantás a tanfolyam tárgya. Ezen túlmenően, a tanfolyam anyagából sikeresen vizsgázók saját alakulataiknál továbbadhatják – immár kiképzőként – az itt megszerzett tudást, hiszen alakulatonként, fegyvernemenként egy szakember kevés lenne a feladatokhoz.

Sándorfalva (3)

Az esős hideg reggelen három csoportban foglalkoztak a tanfolyam résztvevőivel, akik a megelőző napokban elméleti képzést kaptak, ezt követően pedig ők adtak számot a tanultakról.

A csoportok feladata négy-négy, 1,2 méter mélyen elhelyezett és lefojtott töltet segítségével a megfelelő méretű tüzelőállás-gödör kirobbantása, pontosabban ennek a műveletnek az elsajátítása a foglalkozásvezetők segítségével.

Sándorfalva (4)

A gödrönként 22 kilós töltetek valóban nem szóltak nagyot, bár tőlük a biztonságos távolságra, hozzávetőleg kétszáz méterre is meglehetősen rengett a föld, amikor tompa puffanással jókora földhányás szökött az égbe.

Sándorfalva (5)