Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatos a déli határszakasz védelme

Szöveg: MH AIAK |  2021. november 22. 15:41

Szárazföldi és légierő csapatok katonái egyaránt részt vesznek a déli határszakasz védelmében. Az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Köteléket (MH AIAK) hat éve hozták létre akkor Hódmezővásárhely, jelenleg Bácsalmás központtal.

MH AIAK_déli_határszakasz (1)

A járőrözési feladatba bevont katonák feladatának műveleti területe továbbra is változatlan: nyugatról a Duna, délről Szerbia, keletről a magyar-szerb-román hármashatár határolja. A feladatban a Magyar Honvédség, mint támogató, a korábban biztosított speciális képességeket változatlan formában, erővel és szolgálati rendben biztosítja a támogatott fél részére.

MH AIAK_déli_határszakasz (4)

A katonákat a parancsnokság és a törzs irányítja, koordinálja és felügyeli a nap 24 órájában, 12 órás szolgálatban minden nap. A mintegy harminc fős törzset jelenleg kilenc alakulat biztosítja, és - többek között - személyügyes, híradó és informatikus, felderítő, egészségügyi, logisztikai és hadműveleti tisztekből és altisztekből áll. A csapat egységességét és szakmai rátermettségét jól mutatja, hogy a napi feladatokat maradéktalanul és hiánytalanul végzi, összhangban az elöljáró által szabott iránymutatásokkal.

Mellettük továbbra is több mint ezer katona áll készenlétben a laktanyákban, akik a riasztástól számított 24 órán belül képesek feladatukat a kijelölt határszakaszon a korábbi formában, vagy akár megerősítve folytatni.

MH AIAK_déli_határszakasz (5)

Fontos feladat a határon szolgálatot teljesítő katonák pszichológiai és parancsnoki monitorozása, ellenőrzése és a tapasztalatok feldolgozása. Az elmúlt közel hat évben több mint 18 ezer katona látott el szolgálatot a déli határokon, hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország biztonságos ország lehessen.