Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatosan növekvő interoperabilitás

NATO Air Battle Decisive Munitions konferencia Magyarországon

Szöveg: HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség | Fotó: a csoportfőnökség felvételei |  2023. november 11. 12:10

Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.

IMG-20231027-WA0002

Magyarország 2019 óta tagja a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezésnek. Kezdetekben a szövetséges országoknak csak levegő-föld precíziós lőszerek beszerzésére korlátozódott a lehetőségük. 2021-től viszont a kezdeményezés átfogó keretté bővült, ami összhangban van a szárazföldi és haditengerészeti projektekkel.

IMG-20231027-WA0010

A NATO Precíziós Légiharc lőszerek Menedzsment Munkacsoport rugalmas megközelítést, és kedvezőbb feltételekkel biztosít hozzáférést a precíziós fegyverekhez. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a résztvevő nemzetek megosszák egymás között ABDM készleteiket, így a szövetséges légierő interoperabilitása folyamatosan növekszik. A multinacionális beszerzési és raktározási lehetőségek költséghatékonyságot és hatékony beszerzési folyamatot jelentenek.

A budapesti megnyitón a képviselőket Ugrik Csaba dandártábornok, a NATO ABDM kezdeményezés soros elnöke, valamint Tömböl László nemzeti fegyverzeti igazgató is köszöntötte.

A NATO tagállamok résztvevői a program során beszámolót hallgathattak meg a NATO légierő parancsnokok konferenciájáról, valamint a precíziós fegyverrendszerek beszerzési lehetőségeiről a jelenlegi biztonságpolitikai kihívások tükrében. Ugyanakkor betekintést nyerhettek a NATO Support and Procurement Agency (NSPA) képviselőinek multinacionális Foreign Military Sales szerződéseinek főbb elemeibe is.

A program részeként az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisán a résztvevők megismerkedtek a kecskeméti dandárnál folyó tevékenységgel.

IMG-20231027-WA0012(1)