Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a Bulava rakéta tesztelése

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 12. 9:27

Oroszország a napokban jelentette be, hogy a sikertelen tesztelések ellenére mégsem hagynak fel a Bulava interkontinentális ballisztikus rakéta további tesztelésével. Az oroszok ugyanis meg vannak győződve arról, hogy ez a rakéta sikerre van ítélve, és a bíznak a következő próbakilövések sikerében, annak ellenére, hogy az első tesztek katasztrofálisan sikerültek…

Legutóbb december 23-án tesztelték a Bulava rakétát, ami azonban ismét kudarcba fulladt. Ennek következtében az újságírók és az elemzők egyre pesszimistábbak a program sikerességét illetően. A ballisztikus rakétát a Dimitrij Donszkoj tengeralattjáróról lőtték ki Oroszország észak-nyugati partjainál. Ez már a tizedik tesztelés volt, a sikertelenek közül pedig az ötödik. Ennek konkrét okát azonban nem közölték az oroszok, nyilatkozataikban azt hangsúlyozzák, hogy a rakéta már közel van a tökéleteshez.

Az előzetes tervek szerint Oroszország 2009-re tervezte a rakéta üzembe állítását, de a haditengerészet illetékesei szerint még szükség van néhány próbakilövésre, így az ütemterv nagy valószínűséggel módosulni fog. A Bulava (SS-NX-30) hatótávolsága 8000 kilométer, és főleg az új, Borej-osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárókon kívánják alkalmazni.