Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a különleges kétéltű repülőgépek fejlesztése

Szöveg: Háború Művészete |  2008. szeptember 15. 9:26

Az orosz haditengerészet előteremtette a szükséges anyagi forrást, így folytatódhat a Be-42 amfíbia (képes felszállni vízről és szárazföldről is) repülőgép fejlesztési programja.

A hidegháború korabeli projektet az 1990-es években függesztették fel pénzhiány miatt. A haditengerészet négy darab Be-42-est rendelt, melyből az első kettő leszállítása két éven belül várható. A Be-42 sikere esetén, több tucatnyit fognak rendelni a típusbúl, mely kiválóan alkalmas lenne a partmenti járőröző feladatok ellátására is.
A 86 tonnás amfíbiának összesen négy hajtóműve van, melyből a két kisebbet használja a vízről való felszállás során. A repülőgép körülbelül 4100 kilométer megtételére képes, 800 km/h maximális sebességgel, a 8 fős személyzet pedig számos elektronikai szenzort kezel. A repülőgép 6.5 tonnányi fegyver (torpedók, mélyvizi bombák, hangbóják, hajók elleni rakéták) elszállítására képes. A négy megrendelt repülőgépet főként kutató-mentő feladatokra fogják alkalmazni, melyhez nem szükséges komolyabb fegyverek felszerelése.