Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a mészárlás Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 24. 18:40

A líbiai hadsereg Moammer Kadhafihoz, az ország vezetőjéhez hű alakulatai támadást hajtottak végre a felkelők ellen a Tripolitól délnyugatra fekvő az-Závija városában – jelentette az al-Arabíja szemtanúkra hivatkozva. A halálos áldozatokról és súlyos sebesültekről is hírt adó arab műholdas televízió később hírül adta, hogy Moammer Kadhafi „rövidesen” üzenetet intéz a város lakosságához. Egy másik forrás szerint támadás érte a kormányellenes fegyvereseket a fővárostól keletre fekvő Miszráta városánál is.

Egy volt katonatiszt az-Závijából telefonon beszélve azt mondta a tévének, hogy „nagyon nehéz a helyzet, a városban sok a halott és a sebesült". Egy másik szemtanú arról számolt be az amerikai hírügynökségnek a fővárostól mintegy 50 kilométerre lévő városból, hogy a hadsereg egyik egysége légvédelmi rakétákkal és géppuskákkal szétlőtte annak a mecsetnek a minaretjét, amelyben a Kadhafi távozását követelő tiltakozók táboroztak, miután azok nem voltak hajlandóak elvonulni a katonák felszólítására.

A mecset belsejében és környékén táborozók – a szemtanú szerint többségükben csak vadászpuskákkal felfegyverkezett fiatalok – súlyos veszteségeket szenvedtek, az áldozatok számát azonban a férfi nem tudta megmondani.

A megtorlásoktól tartó, ezért név nélkül nyilatkozó szemtanú elmondta, hogy a támadást csütörtök reggel indították ellenük, egy nappal azután, hogy a városba érkezett Kadhafi egyik embere, Abdullah Megrahi, s megfenyegette a tiltakozókat, hogy „ha nem távoznak, meglátják, vérfürdő lesz".

A férfi elkeseredve nyilatkozott arról, hogy a líbiai hadsereg katonái a saját népükre támadnak. A kormányellenes tiltakozások február 15-i kezdete óta több katonai egység átállt a felkelők oldalára. A telefonáló elmondta: a városbeli tiltakozók nem akarnak csatlakozni az ellenzéki mozgalomnak ahhoz a felhívásához, hogy pénteken az egész országból vonuljanak Tripoliba.

Líbiai vezetőhöz hű erők támadást intéztek csütörtökön a fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő Miszráta felkelői ellen is – mondta el a brit hírügynökségnek egy szemtanú. A helyszínről telefonáló férfi azt mondta, hogy a Kadhafi egyik fia, Hamísz parancsnoksága alá tartozó félkatonai alakulat a miszrátai repülőtér közelében támadott, amelyet néhány napja a kormányellenes csoportok kezén volt.

„Hamísz csapatai heves támadást indítottak a felkelők ellen 10 óra 30 perc körül a repülőtér közelében. Sikerült átvenniük a helyszín elenőrzését, de mi még próbáljuk visszaszorítani őket" – mondta. „A harcok jelenleg is folynak. Többen meghaltak" – tette hozzá, de nem tudott számokat mondani a veszteségeikről.

A Kadhafihoz hű erők a hét elején ellentámadásba lendültek, miután a négy évtizede hatalmon lévő líbiai vezető ráébredt, hogy ha több nagyváros és Tripolihoz közeli település a felkelők kezére kerül, kicsúszik a kezéből az ország ellenőrzése.

A központtól szinte már elszakadt, Barka (Kirenaika) néven ismert keleti országrészben az ellenzék meghirdette, hogy „felszabadítja" Tripolit, ahol a líbiai vezető meghúzta magát, és milicistái járőröznek az utcákon, a városba vezető utakat pedig harckocsik őrzik – írja az amerikai hírügynökség.

Közben Líbiából a szomszédos Tunéziába menekülő egyiptomi építőmunkások azt mondták a brit hírügynökségnek, hogy a Tripolitól mintegy 120 kilométerre nyugatra fekvő Zuára ellenőrzését kormányellenes milíciák vették át. Közlésük szerint sem rendőri, sem katonai jelenlét nincs a városban, amelyet jelenleg automata fegyverekkel rendelkező „népi bizottságok" uralnak. „A nép van uralmon. A rendőrőrsöket felgyújtották" – tette hozzá a Tunéziába érkezett egyiptomi munkások egyike.