Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Piszkos bomba robbant a Fradi-pályánál

Szöveg: Szűcs László |  2011. február 24. 18:01

Az 1990-es évek közepe óta, átlagosan 5–6 évente rendez nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási, úgynevezett INEX gyakorlatot az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége (OECD NEA). Az idei, INEX-4 elnevezésű törzsgyakorlatot február 23–24-én rendezték meg a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Dologház utcai épületében.

1595914548
Cézium-137-es radioaktív izotópot tartalmazó, úgynevezett piszkos bombát robbantott a Fekete Farkasok nevezetű terrorszervezet Budapest egyik frekventált pontján, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében található Albert Flórián Stadion mellett. A komplexumban éppen labdarúgó mérkőzést tartottak, amelyet nyolcezer néző tekintett meg. A merénylet következtében huszonöt ember vesztette életét, s közel háromszázan megsebesültek. Emellett pedig nagy mennyiségű sugárzó anyag szóródott szét a környékben, veszélyeztetve az ott lakókat, a környékben dolgozókat és az arra utazókat.

Szerencsére a fenti történet csak a képzelet szüleménye, a valóságban nem volt semmiféle robbantás a Fradi-pálya szomszédságában. A merénylet az INEX–4 névre keresztelt nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat alapszituációja volt. Az Országos Atomenergia Hivatal által szervezett, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Dologház utcai épületében február 23–24-én megrendezett törzsvezetési gyakorlaton egy esetleges hasonló helyzetben érintett szervek – köztük a HM Védelmi Hivatal (HM VH) – képviselői vettek részt.

1595914549
A kétnapos rendezvényen résztvevő szakembereket, valamint a meghívott vendégeket – köztük dr. Tokovicz József mérnök dandártábornokot, a HM VH főigazgatóját – Macsuga Géza, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Főigazgatóság főosztályvezetője, a gyakorlat főirányítója köszöntötte, majd házigazdaként Varga Ferenc ezredes, fővárosi tűzoltóparancsnok szólt a gyakorló állományhoz.

Mint elmondta: az emberek általában azért szoktak gyakorolni, hogy valamit készség szinten tudjanak, illetve azért, hogy felkészüljenek egy olyan eseményre, amely eddig még nem fordult elő, de bekövetkezése elképzelhető. „A mostani gyakorlat során egy ilyen helyzetre, piszkos bomba robbantására készülünk" – tette hozzá .

Megnyitójában dr. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója elmondta: az International Nuclear Emergency Exercise (INEX) gyakorlatok a csernobili katasztrófa apropóján, az 1990-es években kezdődtek meg. A mostani, negyedik gyakorlatsorozattal egy olyan eseményre készülnek föl, amely szerencsére még sehol nem történt a világon, de sajnos nem lehet kizárni bekövetkezését. Az idei gyakorlaton – amelyre a felkészülés szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt kezdődött meg – négy kormányzati szerv több mint hatvan képviselője vett részt.

1595914549
A megnyitóban elhangzott az is: a gyakorlat megrendezését indokolta, hogy a biztonság, illetve a biztonságot veszélyeztető helyzetek kezelése, a bekövetkezett esemény lakosságot, környezetet és anyagi javakat fenyegető következményeinek csökkentése egyre fontosabbá válik. A tavalyi árvizek, majd az októberi vörös iszap katasztrófa is rámutattak a védelmi igazgatási felkészülés és a helyi szintű válságok kezelésének fontosságára, és bizonyították, hogy előre nem látható, súlyos következményekkel járó eseményekre is fel kell készülni. A gyakorlat jelentőségét az a tény is növeli, hogy 2011 első felében Magyarország az Európai Unió soros elnöke. A Budapestre tervezett nemzetközi rendezvények, találkozók és megbeszélések kapcsán koncentrált figyelem övezi hazánk védelmi felkészültségét is.

Rónaky József elmondta: bár a gyakorlat a kezdeti krízis utáni időszakra koncentrál, természetesen fontos információkat jelent a válságra való reagálásban az is, hogy mi történt egészen pontosan a piszkos bomba robbanása utáni első órákban.

Ezt a helyzetet a HM Védelmi Hivatal kiemelt főtisztje, Petneházi Ferenc alezredes vázolta a gyakorlaton résztvevő szakembernek. A kormányzati szervek képviselői ezt követően megkezdték a törzsmunkát, s részletesen kidolgozták saját teendőiket a szimulált válsághelyzet elhárítása során.

A két napos gyakorlatot csütörtökön megtekintette dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója is. Az INEX-4 február 24-én, a késő délutáni órákban előzetes értékeléssel ért véget. Ezt követően, nemzetközi szinten, értékelő konferencián osztják majd meg tapasztalataikat a résztvevő országok.

 
1595914549
 
1595914549
 
1595914549
 
1595914550
 
1595914550
 
1595914550

 
 Fotó: Dévényi Veronika