Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Most a legrosszabb a helyzet Afganisztánban?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 24. 17:38

Afganisztánban a tálib rendszer 2001-es megdöntése óta most a legrosszabb a biztonsági helyzet – állítja egy ENSZ-illetékes. Az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottjának a helyettese, a kanadai Robert Watkins Genfben arról számolt be újságíróknak szerdán, hogy az amerikai csapaterősítések után a lázadás a déli gócpontokból átterjedt az ország más részeire is.

Az ENSZ alkalmazottai Afganisztán területének negyven százalékát igen ritkán, csak speciális, az összes féltől beszerzett engedélyek birtokában tudják elérni – mondta, hozzátéve, hogy további harminc százalék felkeresése is nagyon nehéz, és csak harminc százalék ellátása megy normálisan, miközben a segélyezés kulcskérdés.

Az északi országrész viszonylag nyugodt a felkelők keleti és déli erősségeihez képest. A lázadók azonban az utóbbi két évben teret nyertek Kunduz tartományban, amely a Kabult és Közép-Ázsiát összekötő, stratégiai tengelyen fekszik.

A tálibok mostanában országszerte megsokszorozták támadásaikat, amelyeknek január 28-a óta legalább százan haltak meg az ország nagyvárosaiban – magyarázta lesújtó véleményét a diplomata, aki ezután Libanonban folytatja szolgálatát.