Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államtitkári látogatás a vezérkari tanfolyamnál

Szöveg: Dr. Resperger István mérnök ezredes |  2011. február 24. 16:36

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar felsőfokú vezetőképző tanfolyamához látogatott el február 23-án, szerdán dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. A látogatás célja az volt, hogy a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű katonai tanfolyamának hallgatói tájékoztatást kapjanak a honvédelem aktuális helyzetéről, különös tekintettel az önkéntes tartalékos rendszer kialakítására.

Az államtitkár előadása során részletesen kitért az önkéntes tartalékos rendszer kialakításának folyamatára, valamint tájékozódott a vezérkari képzés tematikájáról, sajátosságairól. Előadásában részletesen elemezte az önkéntes tartalékos rendszer két elemének – a védelmi tartalékos és a műveleti tartalékos – szerepét.

A védelmi tartalékosokról ismertette hogy 57 működő katonai objektumban – szabályzatismeret, alaki kiképzés, egészségügyi és lőkiképzés végrehajtása után – őrzésvédelmi feladatokat látnak el. A védelmi tartalékosoknak és a műveleti tartalékosok számára további képzéseket is rendszeresítenek, s évente több száz tartalékosnak biztosítanak kiképzési, továbbképzési lehetőségeket.

Simicskó István a rendszer erősségeként említette, hogy az önkéntes tartalékos rendszer létrehozásával a hadsereg és társadalom kapcsolata erősödik, ami a Magyar Honvédség presztízsének növeléséhez is hozzájárul.

1595914547

 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária