Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a bombázások Gázában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 16. 8:27

Izraeli repülő szerdán egy csempészalagutat bombázott Gázában és megölt egy palesztint, azt követően, hogy palesztinok a Gázai övezetből rakétával és aknavetővel lőttek izraeli területet. Rafahi szemtanúk beszámolói szerint az izraeli bombatámadás kioltotta egy palesztin életét és megsebesített két másikat.

Izraeli részről nem erősítették meg a támadás hírét, de egy katonai szóvivő elmondta, hogy a Gázai övezetből kilőtt rakéta és nyolc akna csapódott be Izraelbe, de személyi sérülés nem történt.

A támadások egybeesnek az amerikai külügyminiszter szerdai jeruzsálemi látogatásával. Hillary Clinton részt vett Egyiptomban az izraeli és palesztin béketárgyalások keddi fordulóján is.

Az izraeli hadsereg arra számít, hogy a béketárgyalások idején fokozódnak a Gázai övezetből Izrael ellen indított támadások.

Egy magas rangú izraeli tiszt szerdán újságírókkal közölte, hogy az utóbbi napokban terrorista csoportok többször is támadást hajtottak végre Izrael ellen. Izrael ezt nem hajlandó eltűrni. „Bizonyos lépéseket kel tennünk" – mondta a tiszt, de nem bocsátkozott részletekbe. „A hadsereg a lehetőségek széles tárházával rendelkezik" – fűzte hozzá.

A rakétákkal, aknavetőkkel indított támadások, továbbá az izraeli katonák és polgári személyek elleni bombamerényletek számának szaporodása a tiszt szerint több okra vezethető vissza, egyrészt a szeptemberi zsidó újév ünnepére másrészt a mohamedán ramadán böjt végére, valamint a az izraeli és palesztin béketárgyalások újbóli megindulására.

A nyilatkozó izraeli tiszt szerint a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász még a korábbiaknál is kevesebbet tesz a támadások féken tartása érdekében, egyszerűen „félre néz".