Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos a jó kapcsolat megőrzése a lakossággal

Szöveg: MH Bakony Harckiképző Központ | Fotó: Szabó Zsófia |  2022. július 22. 12:42

A Magyar Honvédség Központi Lő- és Gyakorlótér közelében lévő települések önkormányzatainak és civil szervezeteknek a képviselői vettek részt azon a tájékoztatón, amit Oszlánszki Béla ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka tartott július 21-én.

BHK sajtótáj (1)

Oszlánszki ezredes elmondta, hogy a következő időszakban a gyakorlótéren és a térségben fokozottabb katonai járműmozgásra és hanghatásra kell számítani a hazai és nemzetközi gyakorlatok, a képzések és kiképzések miatt.

Magyarország kormánya 2022 márciusában döntést hozott a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport (HUN eVA BG) többnemzetivé tételére vonatkozóan, úgy, hogy a keretnemzeti feladatköröket továbbra is hazánk látja el. A NATO tagállamok felé közvetített felhívásra Olaszország, Törökország, Horvátország, illetve Montenegró jelezte részvételi szándékát és kezdte meg a csatlakozás előkészítését. Az így megalakult harccsoport célja a közös kiképzés során az együttműködési képesség megteremtése és a kijelölt erők összekovácsolása. A csapatok fogadására alkalmas tábor a veszprémi Újmajor bázison került kialakításra.

Az alakulat feladatai közé tartozik a gyakorló- és lőtér biztosítása a kiképzések és gyakorlatok végrehajtásához, részvétel a kiképzési feladatok tervezésében és lebonyolításában, illetve a kialakított tábor működtetése és irányítása.

A parancsnok a tájékoztató zárásaként köszönetét fejezte ki az érintett települések lakosságának a gyakorlatok ideje alatt nyújtott türelmükért és együttműködésükért.