Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos mérföldkő a Szolnoki Honvéd Kollégium

Szöveg: Antal Ferenc |  2022. április 20. 22:26

„Idén ősztől megkezdi működését a Szolnoki Honvéd Kollégium, így huszonhárom év után újra visszatér a honvéd kollégiumi rendszer a városba” – jelentette ki Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára az M1 Ma este című műsorában április 20-án, szerdán.

M1_HOÁT_2

Szabó István elmondta: „ez nagyon fontos mérföldkő, hiszen a honvédelmi programokban olyan célkitűzést fogalmaztak meg, mely szerint 2030-ra 8-10 olyan intézményt szeretnének létrehozni, amelyek a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában működnek.”

A kollégium - a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként - az MH Béketámogató Kiképző Központban, 24 fővel kezdi meg a következő tanévet. A kollégiumban azok nyerhetnek elhelyezést, akik Szolnokon járnak középiskolába. A tanulók hetente több órában speciális honvédelmi képzésben részesülnek – tette hozzá az államtitkár.

Szabó István emlékeztetett arra: a Honvédelmi Minisztérium 2017-ben indította útjára a Honvéd Kadét Programot, az eltelt öt év alatt 106 intézményben, már több mint 4 600 kadét tanul, amely egy óriási fejlődést jelent.

A műsorban szó esett az elmúlt héten megrendezett VI. Országos Haditorna Verseny és a II. Nemzetközi Kadét Kupa elnevezésű sporteseményekről, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a katonai pálya iránt érdeklődő fiatalok körében.

M1_HOÁT_1

A haditornával kapcsolatban Szabó István kiemelte: a versenyre bármely iskola nevezhetett, a megyei selejtezőket a tanulmányi év elején tartották, majd ezt követően a legjobb húsz csapat a múlt heti országos döntőn mérhette össze erejét Balatonakarattyán. A változatos honvédelmi versenyszámok – terepfutás, tájékozódás, lövészet, elsősegélynyújtás – növelik a fizikai és szellemi kitartást, valamint kialakítják és erősítik a bajtársiasságot, illetve a csapatszellemet – hangsúlyozta.

A Nemzetközi Kadét Kupán csak a kadétképzésben résztvevő intézmények indíthatnak csapatokat. Az elmúlt évben három ország összesen öt csapatot nevezett, az idén hat országból tizenegy csapat indult. „A nemzetközi színtéren való megjelenés külön megmérettetés a fiataloknak, akik büszkék arra, hogy saját országukat képviselhetik” – mondta Szabó István.

A honvédelmi államtitkár hangsúlyozta: az általános honvédelmi képzésben a másik nagyon fontos színtér a honvédelmi táborok rendszere, amit 2016-ban indítottak útjára. „Akkor tíz helyszínen tíz tábort indítottunk, mintegy 350 résztvevővel, most 2022-ben 39 helyszínen 66 tábort indíthatunk közel kétezer résztvevővel. Nagyon szívesen jönnek a gyerekek olyan táborba, ahol nemcsak pihenhetnek és kikapcsolódhatnak, hanem élményszerű képzést kapnak” – mondta a honvédelmi államtitkár, majd hozzátette azt is: a táborok tizenhat tematika szerint szerveződnek, ugyanakkor mindegyikben jelen vannak a katonás elemek is, azaz az alaki fogások, a reggeli torna és az elsősegélynyújtás. „Nagyon beszédes a táborok mottója, miszerint a mobiltelefonokon, és a digitális világon túl is van élet. Azt látjuk, hogy a gyerekek fizikailag megerősödnek, másodsorban pedig élményszerűen közelítik meg a honvédelem ügyét” – hangsúlyozta Szabó István.

A teljes beszélgetés ide kattintva nézhető meg.

Kapcsolódó cikkek
haditorna_index

Mindenki bizonyított!

2022. április 14. 8:59